Als u in de ban raakt van Taken, ga dan ook op zoek naar de volgende reeksen: onze top tien van de beste sciencefictionseries uit de tv-geschiedenis.

1. V

VS, 1983-84

De Taken van zijn tijd, een indrukwekkende miniserie over buitenaardse hagedissen die schijnbaar in vrede komen, maar ontmaskerd worden door een journalist. V , een metaforisch verhaal over de opgang van het fascisme, begon als een tweedelige miniserie van in totaal vijf afleveringen, en ging daarna even verder als een inferieure wekelijkse reeks.

Waar? Uit op dvd

2. The Twilight Zone

VS, 1959-64

Het meesterwerk van Rod Serling, een verzameling op zichzelf staande episodes waarin thema’s als tijdreizen, aliens en andere mysteries op een uiterst intelligente manier zijn verwerkt. Bijna vijftig jaar oud maar zo sfeervol dat je nog altijd een wee gevoel in de maag krijgt. Kreeg in de jaren tachtig een remake in de bioscoop en op tv.

Waar? Reeks 1 & 2 uit op dvd (import)

3. The X-Files

VS, 1993 – 2002

De meest invloedrijke sciencefictionserie van de jaren negentig. Vooral in de eerste seizoenen – waarin elke aflevering een afzonderlijk mysterie behandelde – was The X-Files een waardige opvolger van The Twilight Zone. Daarna raakte de serie een beetje verstrikt in de steeds complexer wordende mythologie over aliens en regeringscomplotten.

Waar? Volledig uit op dvd

4. Farscape

VS, 1999 – 2004

It’sThe Muppet Show but not as we know it. Een sciencefictionreeks van The Jim Henson Company over een astronaut die in een ‘wormhole’ wordt gezogen en terechtkomt in een universum vol bizarre wezens. Ongelooflijk vindingrijk, en ook heel snedig en slim. En bovendien met een personage dat heliumwinden laat!

Waar? Reeks 1 – 4 uit op dvd

5. Star Trek

VS, 1963 – 1966

De moeder aller sciencefictionseries, een symbool van het optimistische vooruitgangsdenken in de golden sixties. Het geesteskind van Gene Roddenberry ging maar drie seizoenen mee, maar werd vooral populair nadat het doek was gevallen. Aan de basis van een hoop spin-offs, waarvan Deep Space Nine het dichtst het origineel kon benaderen.

Waar? Volledig uit op dvd

6. Babylon 5

VS, 1993-98

Complexe en veelbekroonde serie, die bedoeld was als een vijf jaar durende ruimteroman over de strijd tussen het goede en het kwade, toegespitst op alle verwikkelingen en intriges op het space station Babylon 5, ‘our last, best hope for peace’. Een van de eerste sciencefictionseries die computereffecten gebruikte. De spin-off Crusade ging maar één seizoen mee.

Waar? Volledig uit op dvd

7. Now & Again

VS, 1999

Een man sterft in een metro-ongeval, maar zijn hersenen worden door de Amerikaanse regering overgeplant in een genetisch gemanipuleerd lichaam. Hij moet daarna allerlei opdrachten uitvoeren, terwijl hij eigenlijk gewoon terug naar zijn gezin wil. Intelligent opgebouwde reeks, van de man achter Moonlighting. Helaas al na één seizoen afgevoerd, onder zwaar protest.

Waar? Nog niet verschenen

8. The Stand

VS, 1994

Miniserie naar het werk van Stephen King, de beste tv-adaptatie die ooit gemaakt is van zijn boeken. Nadat een dodelijk virus de wereldbevolking heeft gedecimeerd, krijgen de overlevenden vreemde dromen over een oude vrouw en een angstaanjagende man. Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk dat zij symbool staan voor het goede en het kwade. Carnivàle, maar dan mét spanning.

Waar? Uit op dvd

9. The 4400

VS, 2004 -?

Als op een dag een lichtbol 4400 mensen afzet die in de afgelopen vijftig jaar plotseling verdwenen waren, staat de wereld op stelten. Op het eerste gezicht een rip-off van Taken maar The 4400 wordt gered door de evenwichtige mix tussen mysterie en menselijk drama. Begonnen als miniserie, daarna uitgebreid tot een gewone tv-reeks.

Waar? Miniserie uit op dvd, Kanaaltwee start in het najaar met de tv-serie

10. Futurama

VS, 1999 – 2003

Zoals Eddy Wally al wist: in het heelal is het alle dagen bal, zeker als Matt Groening van The Simpsons aan de stuurknuppel zit. Hilarische satire over een jongeman die zichzelf per ongeluk invriest, duizend jaar later ontwaakt en gaat werken voor een futuristisch postbedrijf, dat als slogan ‘Our crew is replaceable, your package isn’t’ heeft.

Waar? Volledig uit op dvd (import)

EXTRA OP WWW.FOCUSKNACK.BE – BESPREKINGEN VAN DVD’S VAN SCIENCEFICTIONSERIES.

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content