Big Brother gaat van start op Kanaal2.

In september 2000 maakte Vlaanderen kennis met het fenomeen reality-tv: een jaar nadat Big Brother in Nederland stof had doen opwaaien, kwam het tv-format uit de koker van John de Mol naar ons overwaaien. Een klein miljoen kijkers schakelde op 3 september in op het toenmalige Kanaal2 en zag hoe enkele jonge Vlamingen zich vrijwillig lieten opsluiten in een huis vol camera’s. Naar aanleiding van die heuglijke verjaardag zetten wij de drie beste en de drie slechtste realityprogramma’s uit het afgelopen decennium op een rij. Het ene lijstje was al iets makkelijker samen te stellen dan het andere.

De beste

1 De Mol (één) Het eerste seizoen werd al voor 2000 uitgezonden, en in die zin maakt De Mol dus niet echt deel uit van de reality na Big Brother – ook al omdat het belachelijk maken van de kandidaten nooit een doel op zich was. Als mix van avontuur, spanning en human interest blijft het programma echter onovertroffen.

2 Peking Express (VT4) De enige realityreeks die iet of wat in de buurt kwam van De Mol, zeker in de eerste seizoenen, toen een kleurrijk figuur als de Nederlandse mannetjesputter Reinier (‘Drive, you klootzak!’) nog veeleer de uitzondering dan de regel vormde.

3 Witte Raven (één) De openbare omroep heeft op het vlak van reality niet bepaald een perfect parcours gereden – herinner u Mercator – maar deze reeks waarin gewone Vlamingen op enkele weken tijd een nieuw beroep moesten aanleren, was wel raak. Witte Raven bleek bovendien een van de weinige realityprogramma’s waarvan de BV-versie ook te pruimen was.

De slechtste

1 Niki’s Geheim (VT4) Een programma met een van de meest bizarre concepten van de afgelopen jaren – een biseksuele vrouw moet een partner kiezen uit een groep heteromannen én een groep lesbiennes, die niet van elkaars bestaan afweten – en enkele van de meest onsympathieke deelnemers die we in reality-tv hebben gezien.

2 Olivier De Rijke (VTM) Niki’s Geheim was een van de exponenten van de dating-reality van enkele jaren geleden, net als deze reeks waarin enkele jongedames naar de hand dongen van een miljonair. De clou: de man in kwestie was helemaal niet rijk.

3 UnderCover Lover (VT4) Voor de mensen die vonden dat Temptation Island nog net niet ver genoeg ging, kwam VT4 in 2006 met deze reeks waarin mensen met een relatie zich tussen de vrijgezellen mengden en moesten doen alsof ze nog single waren. Zo vulgair dat het nauwelijks nog te bekijken was, al heeft UnderCover Lover de Vlaamse taal wel verrijkt met een nieuw eufemisme: de ‘lossing’.

Tien jaar na Big Brother: (S.W.) blikt terug op een decennium reality op tv. KNACKFOCUS.BE

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content