Metallica spant een rechtszaak aan tegen Napster.

In het voorjaar van 2000 merkten de mannen van Metallica iets vreemds: hun song I Disappear werd op de radio gespeeld, terwijl hij normaal gezien pas zou uitkomen samen met de soundtrack van Mission: Impossible II, de blockbuster die enkele maanden later gereleased werd. Lars Ulrich en co deden wat onderzoek en ontdekten dat er een demoversie van het nummer op Napster stond, de illegale internetservice die door mensen van over de hele wereld gebruikt werd om muziek uit te wisselen. Toen de groep de boosdoener van wat naderbij bekeek, zagen ze dat je daar niet alleen hun nieuwe song kon downloaden, maar ook zowat alles wat ze in de tientallen jaren voordien op plaat hadden gestanst.

En dus ondernam Metallica stappen: in april spande de metalband een rechtszaak aan bij het hof van Californië, zowel tegen Napster zelf als tegen drie Amerikaanse universiteiten, omdat die niet hard genoeg optraden tegen hun studenten die van de service gebruikmaakten. ‘Wij nemen ons beroep – of het nu de muziek, de teksten, de foto’s of het artwork is – erg ernstig, zoals alle artiesten’, zei drummer Ulrich in een statement. ‘Daarom is het misselijkmakend om te weten dat onze platen verhandeld worden als ieder ander product in plaats van als de kunstwerken die ze zijn. Piraterij – het nemen van iets wat niet van jou is – is moreel en wettelijk verkeerd.’

Napster was in de zomer van 1999 opgericht en had meteen de aandacht getrokken van de muziekindustrie. De Recording Industry Association of America (RIAA) had in december van dat jaar de website al voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op de copyrightwetgeving. Met Metallica was er nu echter voor het eerst ook een groep zelf die zich uitsprak tegen de illegale downloadservice, en dat werd de band niet meteen in dank afgenomen. Een paar dagen nadat de klacht ingediend was, werd de officiële website van Metallica gehackt en kregen surfers daar de boodschap ‘Leave Napster Alone!’ te zien. Er kwamen ook oproepen om voortaan de albums van de band te boycotten, onder meer op een website met de weinig aan de verbeelding overlatende naam www.killmetallica.com.

Napster zou uiteindelijk nog een dik jaar verder doen, tot het netwerk op gerechtelijk bevel stilgelegd werd in juli 2001. De oprichters probeerden daarna de service betalend te maken om de artiesten en platenmaatschappijen te kunnen vergoeden voor hun muziek, maar die pogingen liepen op een sisser af. De media-aandacht en controverse rond de Napsterprocessen zorgden er immers voor dat illegaal downloaden alleen maar uitgebreider werd en dat vele anderen een gelijkaardige service gingen aanbieden. Tien jaar later worden er nog altijd processen aangespannen tegen websites en netwerken, alleen hebben die vandaag een andere naam. In het najaar van 2008 bracht Metallica het album Death Magnetic uit, en toen de bandleden ter promotie interviews gaven, laste de platenmaatschappij één gesprek met een Zweedse journalist af. De reden: hij had de plaat illegaal gedownload via Pirate Bay.

(S.W.)

Een paar dagen nadat de klacht ingediend was, werd de officiële website van Metallica vervangen door: ‘Leave Napster Alone!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content