Tien jaar De Rode Loper

EVY GRUYAERT en KATJA RETSIN. Klaar voor nog tien jaar 'Rode loper'.

Elke weekdag na het nieuws van 18.00, één

De rode loper viert zijn tiende verjaardag – allemaal samen: hiep hiep hoera! Het voorbije decennium is het societymagazine van één haast ongemerkt tot het Vlaamse tv-meubilair gaan behoren, al heeft het wel een hobbelig parcours afgelegd.

1 Aarzelende start met Johan Persyn en Lieve Ketelslegers

Anno 2000 wilde toenmalig tv-goeroe Aimé Van Hecke de strijd om de vooravond aangaan, met een societyprogramma als een verrassende nieuwe schakel. Vlaanderen had daar nauwelijks of geen traditie in, zodat het voor de eerste Rode loper-ploeg zoeken was naar de juiste aanpak. De presentatie werd verzorgd door Johan Persyn en Lieve Ketelslegers, twee VRT-journalisten die hun neus niet ophaalden voor het minder zware nieuws. Alle goede wil ten spijt oogde de eerste versie onwennig en houterig. Beide presentatoren werden na amper één jaar verbannen naar de mediatoendra van de regionale televisie.

2 Triootje met Pascale, Tania en Jo

In plaats van goedbedoelde journalistieke ernst moest De rode loper in verbeterde incarnatie vooral glamour uitstralen. In 2001 werd daarom geopteerd voor een triopresentatie met de begeerde actrice Pascale Bal, destijds hot vanwege de tongkus met Ann Ceurvels in een Zornikvideo, de ook toen al alomtegenwoordige ex-miss Tania Dexters en de onvermoeibare praatvaar Jo De Poorter. Deze combinatie was een unicum in de Vlaamse tv-geschiedenis en leverde conversaties op waaraan het bloedernstige cultuurprogramma Container nog een puntje had kunnen zuigen. Helaas werd de formule nog binnen het jaar opgedoekt.

3 Het BV-journaal

Derde keer, goede keer. Na de twee voornoemde onfortuinlijke pogingen besluit de één-directie om De rode loper als een nieuwsmagazine aan te pakken, maar dan wel één boordevol BV-nieuwtjes. Niet gepresenteerd door een nieuwsanker of over het paard getilde BV, maar door enkele omroepsters van de familiezender: Martine Prenen en Yasmine. Met een traditionele verwelkomende glimlach wisten de dames het licht verteerbare nieuwsvoer uit BV-land toch met een zekere ernst te brengen. De rode loper zat daarmee op het juiste spoor en kon uitgroeien tot de trekker van ééns nog steeds onverwoestbare vooravond.

4 De Yasminefactor

Door haar tragisch heengaan zal Hilde Rens, alias Yasmine, nog wel een tijd vooral als getormenteerde zangeres herinnerd worden, maar ze had ook een lichte kant. In feite was zij het die de relativerende toon van De rode loper perfectioneerde. Nieuws van een haast ondraaglijke lichtheid, zoals missverkiezingen, bracht ze steevast met een kwajongensachtige grijns – ‘heb ik hier even wat wereldnieuws voor u’ – zonder het onderwerp in kwestie al te veel in de zeik te zetten. De huidige presentatrices Evy Gruyaert en Katja Retsin zijn duidelijk bij haar in de leer gegaan, maar vooralsnog weet geen van beiden het origineel te evenaren.

5 Kunst en bloot

Naarmate het cultuurdebat rondom de openbare omroep heviger begon te woeden, stuurde de VRT-directie zowaar De rode loper in de vuurlinie. Het dan al druk bekeken societyprogramma zou zich ideaal lenen om ook onderwerpen uit de zogenaamd hogere cultuur bij een breder publiek te brengen – ‘ a spoonful of sugar’ weet u wel. En met succes: Luc Tuymans, Guy Cassiers en andere bekende namen uit de cultuurwereld vinden vlot hun weg naar het programma. Dat er met bijvoorbeeld een toneelstuk van Jan Fabre al eens een blote borst de vooravond haalt, blijkt geen probleem. De meest recente tendens is dan weer dat ook De rode loper steeds meer ‘ personality driven’ wordt. Een theaterstuk, modeshow of tentoonstelling kan allemaal, zolang er maar een BV in meespeelt of op afgestuurd kan worden. En daarmee lijkt het programma zich op te maken voor de volgende tien jaar.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content