‘Ik heb ooit beweerd dat alle muzikanten op hun dertigste afgeknald moesten worden. En het ergste was: ik méénde dat nog ook.’ Oude rockers over ouder worden.

(W.V.D.)

‘Mensen zeggen me vaak dat ik er nog altijd geweldig uitzie. Ik vraag me echt af hoe ik dat doe, als je bedenkt wat ik allemaal heb doorgemaakt. Soms denk ik dat ik stomweg vergeten ben om vroeg te sterven. I got the living fast part down, but I forgot about the dying young.’ ( Steven Tyler, 59, Aerosmith)

‘Muziek maken en optreden, ik heb niks anders in mijn leven. Ik word 58 dit jaar, ik treed al op van toen ik 20 was. Ik heb ook geen alternatief. De Gordel fietsen heeft er nooit echt ingezeten, hé. Misschien moet ik lid worden van een vogelpikclub. Of gaan kaarten.’ ( Arno, 58)

‘Ik ben onderhand an old man in a young man’s game. Ik was de setlist van mijn tournee aan het samenstellen, en ik dacht: ‘Kan ik Rebel, Rebel nog wel geloofwaardig zingen?’ Maar pervers als ik ben, zal ik het op mijn 80e wellicht nog altijd brengen.’ ( David Bowie, 60)

‘Ik heb het gevoel dat het muzikantenwereldje een beetje vijandiger is geworden nu ik wat ouder ben, maar dat deert me niet. Rock-‘n-roll is muziek op het scherpst van de snee, en daar staat bij mijn weten geen leeftijd op. Ik wil heel, heel oud worden.’ ( Bruce Springsteen, 57)

‘Ik vind de grootste charme van ouder worden: niet jong meer zijn. Ik kijk absoluut niet met heimwee naar de jaren tussen mijn twintigste en mijn veertigste terug. Daar is ook weinig reden toe. Ik zie geen enkele waardigheid aan mensen die zich krampachtig vastklampen aan hun jeugd.’ ( Nick Cave, 49)

‘Het is gewoon een kwestie van volharden, ouder worden. You just keep going. Ik had nooit verwacht dat ik 47 zou worden. Het kwam gewoon nooit bij me op dat een mens zo lang kon leven. Ik heb nog beweerd dat alle muzikanten op hun 30e afgeknald moesten worden. Het ergste is: ik meende dat nog ook. Ah, those were the days.’ ( Morrissey, 47)

‘Gisteren riep ik nog: ‘Weg met de oude zakken’, vandaag ben ik er zélf één. Je zou verwachten dat ik geschokt was toen ik een hasbeen werd. Maar nee: ik ervoer het niét als een crisis, het voelde net als een bevrijding dat ik geen ster meer moest zijn. Ik dacht: ‘Oké, vangnet weg, wat zou het leven nog te bieden hebben?’ ( Jim Kerr, 47, Simple Minds)

‘Mijn jeugd ligt ver achter me, ik scoor geen hits meer, mijn platen staan niet meer bovenaan de hitlijsten, maar dat maakt me eerlijk gezegd geen fuck uit. Ik doe nu gewoon mijn zin, en dat is minstens zo leuk. Als je ouder wordt, hoeft het niet meer zo nodig, dan mag het gewoon. Nee, ik zie mezelf wel doorgaan tot het bittere eind zonder een fossiel te worden.’ ( Elton John, 60)

‘Jonge muzikanten hebben geen respect meer voor hun voorgangers, hoor ik leeftijdsgenoten weleens klagen. Maar respect moet je verdienen, hé. Ik heb soms zin om de Rock-‘n-Roll Hall Of Fame te vervangen door het tegendeel. Een soort commissie die tegen uitgerangeerde rockers zegt: ‘Okay, jullie krijgen nog één kans. Maak eindelijk eens een goeie plaat, of hou voor altijd jullie bek.’ ( Robert Plant, 58)

‘Er zijn voorbeelden die bewijzen dat het niet over is tot het over is. Neem Lou Reed: die heeft na een eerste piek vijftien jaar rommel afgescheiden, voor hij met New York weer z’n oude peil bereikte. Leonard Cohen houdt zeven jaar z’n bek, maar als hij met iets nieuws komt, is het zeer de moeite waard. Idem voor Peter Gabriel en Neil Young.’ ( Brian Ferry, 61)

‘De wereld wordt compleet gedomineerd door de jeugdcultuur. En toch vind ik dat je als ouder wordende muzikant waardevol kunt blijven. Want je publiek veroudert samen met jou, en verwacht dat je dingen vertelt waar levenservaring in doorklinkt.’ ( Emmylou Harris, 60)

‘Ik vind het altijd ongelooflijk beledigend als journalisten me ‘een veteraan’ noemen, of ‘an elder statesman’ of iets van die strekking. Brad Pitt is precies drie jaar jonger dan mij, Tom Cruise twee, waarom denkt niemand er aan om hen oud te noemen? ( Michael Stipe, 47)

‘Optreden is harder labeur dan toen ik twintig was, dat kan ik moeilijk ontkennen. Maar ik kan mij zelf niet overhalen om naar de gym te gaan, too creepy. Met Tony Machine, ooit nog drummer bij The Dolls, ben ik er een keer gaan kijken. We hebben de hele tijd in het stoombad gezeten. Zodra ik op een meter van die fitnesstoestellen kwam, schoot ik al in een onbedaarlijke lach.’ ( David Johansen, 57, New York Dolls)

‘Ik wil bewijzen dat je in de rock-‘n-roll waardig ouder kunt worden. Zonder te playbacken, zonder krukken en zonder verpleegsters op het podium. Strumming the chords and giving the Grim Reaper the finger, that’s what it’s about. Bop ’till you drop. Het is beter dan zelfmoord plegen, toch?’ ( Keith Richards, 63)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content