Thomasin McKenzie wilde geen actrice worden. Nu deelt ze de set met Timothée Chalamet

Thomasin McKenzie © iStock
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Nu is te zien op Netflix in The King, straks schittert ze het met zes Oscarnominaties bekroonde Jojo Rabbit: voor Thomasin McKenzie gaat het dezer dagen behoorlijk hard.

Leeftijd 19

Locatie Nieuw-Zeeland

Instagram @thomasin.mckenzie

In het kort Actrice die geen actrice wilde worden. Niet vies van een paar blauwe plekken.

In het lang Wanneer Thomasin McKenzie als kind werd gevraagd wat ze later wilde worden, volgde een opsomming van zowat iedere job die ze kon bedenken. ‘Maar zeker geen actrice’, herinnert ze zich. De Nieuw-Zeelandse komt nochtans uit een doorgewinterde acteursfamilie. Haar moeder acteert, haar grootmoeder kreeg een eretitel voor haar theaterwerk en vaderlief acteert, schrijft en regisseert. De klik kwam er op haar dertiende, toen ze het slachtoffer van een aanranding vertolkte in de televisiefilm Consent: The Louise Nicholas Story. Voor het eerst besefte McKenzie dat acteren niet alleen om entertainment draait, maar je ook de kans geeft om belangrijke verhalen te vertellen.

Sindsdien kiest ze resoluut voor uitdagende rollen. Ze scoorde een klein rolletje in The Hobbit: The Battle of the Five Armies, maar haar grote doorbraak kwam er in 2018 met Debra Graniks bejubelde Leave No Trace, waarin ze een tiener speelt die met haar vader probeert te overleven in de bossen van Portland. Eind vorig jaar acteerde ze aan Timothée Chalamets zijde in de Netflix-film The King.

Nu voegt ze daar een indrukwekkende vertolking van de grofgebekte Joodse Elsa in Jojo Rabbit aan toe, Taika Waititi’s donkere komedie over een Hitlerjugend-knaap die er een bizarre vriendschap met een denkbeeldige Hitler op na houdt en ontdekt dat zijn moeder onderdak verleent aan Elsa. Ter voorbereiding bezocht de actrice synagogen en concentratiekampen, praatte ze met historici en verdiepte ze zich in de vele verhalen over WO II. Tot Waititi haar aanraadde gewoon naar Mean Girls te kijken. Thomasin McKenzie heeft haar roeping duidelijk gevonden. Het kan soms verkeren.

Een willekeurige quote ‘Mijn ouders hebben me altijd op het hart gedrukt dat acteren niet alleen draait om Hollywood. Je moet hard werken en een paar blauwe plekken oplopen.’

Te zien in The King op Netflix en in Jojo Rabbit, vanaf 29/1 in de bioscoop.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content