Zoals het een schrijver betaamt, pent Thomas Claus, de zoon van Hugo Claus, alles netjes neer in zijn notitieboekje. Zijn computer gebruikt hij vooral als tikmachine.

Deze week staat Kindle, een digitale boekenlezer, als best verkopende item op amazon.com. Ben jij ook mee met die trend?

Neen, zulke toestellen zijn niet meteen mijn ding, waarschijnlijk omdat ik er te weinig van afweet. Ik lees nog altijd alles op papier, dus ik mag ook hopen dat het papieren boek niet helemaal verdwijnt. Mijn boeken verschijnen nog niet digitaal, al besef ik wel dat je op die manier een nieuw en breder publiek aanspreekt. Ik houd ervan om iets tastbaars vast te hebben, de gewaarwording van een boek is iets sensueels.

Lees je niets online?

Toch wel, ik volg veel nieuwssites zoals die van The New York Times, Le Monde en Libération. Je kunt niet elke dag al die dingen kopen bij de krantenboer, dat wordt te duur.

Ben je nog een schrijver van de oude stempel die pen en papier boven een computer verkiest?

Ja en neen. Ik begin altijd met pen en papier. Ik maak nota’s in potlood op fiches of in schriftjes, en die sorteer ik dan per hoofdstuk of per personage. Ook de verhaallijnen schrijf ik met de hand uit. Daarna pas tik ik alles over op de computer en pas ik hier en daar nog wat aan. Het is heel arbeidsintensief, maar zo werkt het voor mij.

Doe je je research wel online?

Ja, ik maak veel gebruik van sites als Wikipedia. Al zou ik er geen probleem mee hebben om net als vroeger naar de bib te lopen en dat allemaal in een encyclopedie op te snorren.

Je hebt het niet moeilijk om lang offline te blijven?

Helemaal niet. Al vind ik wel dat het internet helpt om het contact met je medemens te onderhouden. Toen ik enkele maanden aan het reizen was, probeerde ik toch af en toe een internetcafé te vinden. Zo kon ik lezen hoe het thuis ging. Je zal me echter niet horen zeggen dat computers vriendschap bevorderen. Integendeel, ik denk dat mensen door al die technologie van elkaar vervreemden, je blijft voor je computer chatten in plaats van elkaar in levenden lijve te zien.

Was het dan vroeger beter?

Dat niet. De evolutie is heel positief, maar je moet er rekening mee houden dat het individu en het denken daardoor veranderen. Het gevaar bestaat dat er een gebrek aan diepgang komt.

Het nieuwe boek van Thomas Claus heet ‘Lucas Somath’ en ligt nu in de boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content