Wie er na ‘United 93’ nog niet genoeg van heeft, kan nog wat extra vliegangst opdoen middels ‘Snakes On a Plane’, een film met Samuel L. Jackson Waarin dit keer geen terroristen, maar serpenten het luchtruim onveilig maken. ZEVEN tips om een vliegramp te overleven.

1 CHECK ZO LAAT MOGELIJK IN

Hoe minder tijd u doorbrengt op de luchthaven, hoe beter. Want als terroristen niet meer op het vliegtuig geraken, dan kiezen ze toch gewoon de luchthaven als doelwit? Zoals het schorem uit Die Hard 2HHH dat het verkeer van Dulles International Airport in Washington in de war stuurt, of Steven Spielberg, wiens The Terminal (0), ondanks protest van Amnesty International, non-stop wordt vertoond in de gevangenis op Guantánamo Bay.

2 FASTEN YOUR SEATBELT

En best ook die van uw medepassagiers, mocht u toevallig met Con AirHH vliegen en naast een veroordeelde seriemoordenaar, verkrachter of pedofiel plaatsnemen. De beste quote uit de film komt van een politieagent die het verkeer staat te regelen: ‘Dispatch, I got a problem with a corpse. Fell from the sky. I don’t think he’s an astronaut.’ Maar het kan nog altijd erger: in Skyjacked (0) vliegt Charlton Heston met zijn Boeing 707 tegen een sportvliegtuig en in The Concorde: Airport ’79 (0) worden George Kennedy en Alain Delon onder vuur genomen door nucleaire raketten. Gelukkig kan Kennedy nog net het raampje van zijn cockpit openen (!) om een vuurpijl af te schieten en de raketten af te leiden. Wanneer dat niet lijkt te lukken, haalt Delon doodleuk de sleutel uit het contact! Neen: The Concorde: Airport ’79 is géén komedie.

3 LUISTER NAAR DE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES

In de terecht lang vergeten avonturenfilm The High and the MightyH komt de kapitein nog persoonlijk een woordje uitleg geven om de passagiers op hun gemak te stellen, alvorens een van de motoren uitvalt en het toestel in zee dreigt te storten. Vandaag is het van vitaal belang dat u goed naar de veiligheidsinstructies luistert, in plaats van nog vlug een sms’je naar uw lief te sturen met de boodschap dat het vliegtuig gaat vertrekken. Weet u immers wel wat u moet doen als een vliegtuig daadwerkelijk in zee duikt, zinkt en u een haai voorbij ziet zwemmen? Vooraf Airport ’77 (0) bekijken, tiens!

4 VERSTOP EEN FLESJE PEPPERSPRAY IN JE HANDBAGAGE

Het mag natuurlijk niet, maar wat als je het onderweg aan de stok krijgt met een zieke geest? Het overkomt alvast Kurt Russell in Executive DecisionH, Wesley Snipes in Passenger 57 (0), Harrison Ford in Air Force OneHH, Jodie Foster in FlightplanHH en Rachel McAdams in Red EyeHH. Gelukkig (voor hen) zijn ze achtereenvolgens een terreurbestrijder, een flik, een president, een vliegtuigingenieur en een, euh, hotelbediende. Beoefent u geen van deze beroepen, dan is pepperspray altijd handig.

5 VERMIJD BERGTOPPEN EN HOGE GEBOUWEN

Een raad die met verve werd opgevolgd door de passagiers van United 93HHH. De passagiers van – alweer – The Concorde: Airport ’79 hadden minder geluk toen ze tegen de Mont Blanc aan vlogen.

6 NEEM EEN LUNCHPAKKET MEE

In AirportH, de moeder van de rampenfilm, komen ze nog met kreeft en champagne rond, maar een beetje reiziger weet dat het vandaag treurig gesteld is met het eten aan boord. Neem dus best zelf iets mee, teneinde een voedselvergiftiging te vermijden, de kannibalen te kunnen voederen na een crash in de jungle of hoog boven de boomgrens uw medepassagiers niet te moeten opeten, zoals in respectievelijk Zero Hour!H, Five Came BackHH en AliveH.

7 LEER VLIEGEN

‘There’s no reason to become alarmed and we hope you’ll enjoy the rest of your flight. By the way, is there anyone on board who knows how to fly a plane?’ Valt het u ook op hoe vaak in films een beroep wordt gedaan op een passagier om een vliegtuig aan de grond te zetten? In de rampenfilmparodie Airplane!HH komt er zelfs een opblaasbare piloot aan te pas, maar het kan nooit kwaad vooraf al wat info te sprokkelen op het net. Wel oppassen: Echelon is watching you. ‘SNAKES ON A PLANE’

VANAF 30/8 IN DE BIOSCOOP

Door Ben Van Alboom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content