(PS2)

‘Ontwikkeld in samenwerking met de Belgische voetbalbond,’ zo staat er te lezen in een persmededeling over This Is Football 2003. Probeert de bond nieuwe markten aan te boren? Nou, de samenwerking met PlayStation blijft grotendeels beperkt tot het afsluiten van licentieovereenkomsten en is in de eerste plaats een slim marketingmanoeuvre.

PlayStation krijgt immers de gelegenheid om This Is Football te lanceren als de ‘officiële’ voetbalgame van ons land (en andere landen) en verwerft op die manier een geloofwaardigheid die vergelijkbare titels als Pro Evolution Soccer op andere manieren moeten opbouwen. De voetbalbond van haar kant is blij omdat ze een ‘eigen’ game heeft waarin de nationale ploeg in de kijker wordt gezet. Dat laatste hangt natuurlijk helemaal van jou af: als je het opneemt tegen Brazilië, is er geen verstrooide scheidsrechter die een overwinning van de Rode Duivels in de weg staat, maar wel nog altijd een verduiveld sterke tegenstander. Ronaldo en Rivaldo behoren ook in This Is Football 2003 tot de beste spelers uit het hele pak, want kwaliteiten als kracht en balvaardigheid worden in verschillende doses toegediend aan de spelers. De artificiële intelligentie in het spel zorgt er bovendien voor dat een tegenstander zijn tactiek aanpast aan je speelstijl.

Ook op andere vlakken wordt zoveel mogelijk een realistisch kader gecreëerd. Je hoort het publiek de echte clubliederen uitschreeuwen, krijgt pseudo-livecommentaar van Bart Raes en wordt getrakteerd op een montage met variabele cameraposities die de indruk wekken dat je naar een echte wedstrijd zit te kijken. Opmerkelijk: de game telt ongeveer 700 internationale clubteams en nationale elftallen, goed voor zo’n 13.500 spelers, van wie er 250 fotorealistisch worden weergegeven. De Belgen zijn over het algemeen goed herkenbaar, maar we vragen ons af of Michael Ballack (Bayern München) en Ivan Guti (Real Madrid) zichzelf hier zouden kunnen identificeren. Een kleine smet op een voorts prima prestatie van ontwikkelaar Soho Studio, al kan This Is Football niets veranderen aan het feit dat een voetbalgame altijd een magere afspiegeling blijft van het échte spelletje. Met een controller in de hand kan je nooit de dribbel uitvoeren die je in gedachten had en evenmin een lange gekrulde pass versturen. Maar: als je lang oefent, wordt België wereldkampioen.

door Bart Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content