ANTWERPEN IN BRAZILIË. BBC RIEP THINK OF ONE UIT TOT BESTE WERELDMUZIEKGROEP, EN NU BRENGT DE GROEP EEN NIEUW ALBUM uit.

CHUVA EM Pò

(ZONK RECORDS/LC MUSIC)

Think Of One ***

Dat we dat nog mogen meemaken: een Vlaamse groep die een prestigieuze wereldmuziekprijs van de BBC wegkaapt. Die bekroning is nochtans geen verrassing. In het Britse magazine Roots, de bijbel voor de liefhebber van etnische muziek, worden Think Of One en Jaune Toujours al enkele jaren op handen gedragen. Dat de eerste groep nu door de Britse openbare radio in de categorie ‘ boundary crossing’ wordt geëerd, is aan de Belgische openheid te danken die ook dEUS wordt toegedicht. Dat de Think Of One-leden ook opduiken in Flat Earth Society, de big band van Peter Vermeersch, is de logica zelve.

Pas nu, bij de zevende cd Chuva Em Pò, heeft het Antwerpse wereldjazzorkest internationale troefkaarten in handen. Het is aan hun koppigheid, maar ook aan de financiële overheidssteun te danken dat Think Of One heeft weten door te zetten. Na drie albums met Marokkaanse muzikanten onder de Marrakech Emballages Ensemble-hoed zijn de sinjoren, die van het multiculturalisme een feest maken, verbroederd met kuststad Recife in het noordoosten van Brazilië. Beelden die VRT-regisseur John Erbuer daar had gedraaid, moedigden bandleider David Bovée en drummer Roel Poriau aan om op prospectie te gaan en enkele maracatu-percussionisten en de 64-jarige diva Dona Cila do Côco te rekruteren.

Bevangen door de reismicrobe, heeft Think Of One een voorliefde voor zuidelijke landen waar muziek in het dagelijkse leven is geïntegreerd. Daar vinden ze de benzine om hun fusie te laten bougeren, want bovenal wil de band mensen aan het dansen brengen. Maracatu Misterioso is louter opzwepende groove. In het door Bovée aan zijn overleden grootvader gerichte Avô No Céu staat het afoxé-ritme centraal. In Grito Grande is de swing zoet, in Disciplinador onbesuisd en opgejaagd. Bij nummers als Caranguejo en Coco Medley zit de angel in het blazers- arrangement.

Als in Tubarão wonderlijke a-capellavocalen door Zappa-eske uitbarstingen worden gecounterd, verbrodt dat ietwat de sfeer. In Pura Gasolina heeft de noise daarentegen wél een functie. Dit soort buitenissigheden sluit bovendien aan bij wat tropicália-aanhangers als Tom Zé en Carlinhos Brown deden. Als een spook dwaalt door Maconha Do Brasil het bekende Aquerela Do Brazil-thema van Ary Baroso, ietwat verbasterd door bezwerende elektronica. Think Of One filtert alles door zijn aparte interpretatie. Zo bezorgt Bovées typerende Antwerpse voordracht de bossa Paletó een spontane flair. Dat hij sinds de eerste Naft-plaat zijn eigen stem heeft ontdekt, geeft Think Of One een menselijker en warmere uitstraling. Met een samenwerking met Inuit-in-dianen uit het noorden van Quebec in de pijplijn, hebben we het laatste van deze bonte groep lang nog niet gezien. Toch hoop je ergens dat ze ooit eens, in plaats van het acrobatische van de hak op de tak springen, een plaat maken met één welbepaalde flow. Peter Van Dyck

Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content