RAOUL WALSH

VS 1941, MET ERROL FLYNN, OLIVIA DE HAVILLAND, GENE LOCKHART. 11.00 – BBC2

Macho Errol Flynn – de titel van zijn autobiografie luidt niet voor niets My Wicked, Wicked Ways – en Raoul Walsh, regisseur van gespierde, kloeke actiefilms: het kon niet anders dan klikken tussen deze twee drinkebroers en ze zouden samen dan ook zeven films draaien. Na het succes van Dodge City, een epische western van Michael Curtiz, castte de Warner-studio de wellustige superster Flynn opnieuw in enkele dure, weelderige westerns, waaronder deze memorabele en glorieuze biopic over de flamboyante, langharige generaal George Armstrong Custer en zijn beroemde 7e cavalerieregiment.

‘Thundering at you out of history’s art’, schreeuwden de publiciteitsfolders over deze allesbehalve historisch correcte opera vol actie met een rol die Flynn op het lijf geschreven was. Walsh, met zijn onverbiddelijke ooglap nadat hij bij een auto-ongeval een oog verloren had, volgt Custer van zijn rebelse studiejaren aan West Point Academy over de burgeroorlog tot zijn dood in 1876 tijdens het gevecht van Little Big Horn waar hij zijn 250 man sterke troepen de dood injoeg. Vooral in die memorabele climax – met het voor die tijd langste dollyshot uit de filmgeschiedenis – waar meer dan duizend Sioux-indianen zich verdedigen tegen de door goudzoekers ingenomen Dakota Black Hills voel je de ruwe kracht die er van Walsh’ regie uitgaat.

Lost in America *** Albert Brooks, VS 1985. Een hatelijke reclamepiet uit L.A. geeft samen met zijn vrouw zijn job op als hij een promotie misloopt, koopt een comfortabele motorhome en gaat à la Easy Rider op zoek naar het hart van het echte Amerika. Brooks, ook wel de Woody Allen van de Westkust genoemd, komt raak en vreselijk grappig uit de hoek in deze onderhoudende en vaak hilarische satire op het yuppiedom (15.15 – VTM) Death Hunt ** Peter Hunt, VS 1981. Of de clash tussen actie-iconen Charles Bronson (toen 78) en Lee Marvin (net over de 60). Bronson speelt een van moord beschuldigde trapper, Marvin de whiskyzieke flik die jacht op hem maakt tegen de achtergrond van het sneeuwwitte decor van de Canadese Rocky Mountains. Ouderwetse, oerdegelijke achtervolgingsfilm van Bond-regisseur ( On Her Majesty’s Secret Service) maar vooral monteur Peter Hunt (21.20 – Kanaaltwee) Dangerous Minds (0) John N. Smith, VS 1995. Een zwakke Blackboard Jungle-update, enigszins gered door de vertolking van Michelle Pfeiffer als lerares die met liedjes van Bob Dylan opnieuw het vuur in haar onhandelbare leerlingen wil aanwakkeren (21.05 – VIJFtv).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content