‘Hij wilde te allen tijde in character blijven: zelfs de gesprekken die we over Mad Men hadden, deed hij als Abraham.’ In de VS is sinds deze maand Steven Spielbergs Lincoln uit, waarin Daniel Day-Lewis als Abe zijn reputatie van mad method actor weer alle eer aandoet. Alles voor de geloofwaardigheid, maar het kan natuurlijk altijd nog extremer.

DOOR HANS BOFFEL & GEERT ZAGERS

ROBERT DE NIRO LOCOFACTOR****

Een maandje taxichauffeur spelen ter voorbereiding van Taxi Driver, 27 kilo spiermassa bijkomen voor Raging Bull of naar Sicilië verhuizen voor The Godfather Part II: moet allemaal kunnen. Vinden wij minder normaal: 20.000 dollar aan een tandarts betalen om je gebit te ruïneren. Ten tijde van Cape Fear ging De Niro wel heel ver om er ‘geloofwaardig uit te zien als ex-gevangene’.

CHRISTIAN BALE LOCOFACTOR****

Niet de eerste die kilo’s investeerde in een rol, maar wel de extreemste. Verloor 30 kilo aan gewicht – hij woog nog een schamele vijftig – om de ik-kan-mijn-ribben-tellen-zo-magere Trevor te spelen in The Machinist. Om – o ironie – meteen daarna 50 kilo spiermassa bij te moeten kweken voor BatmanBegins.

CHLOË SEVIGNY LOCOFACTOR***

Liet zich in The Brown Bunny door regisseur en tegenspeler Vincent Gallo aanpraten dat daadwerkelijk zijn piet in haar mond steken geloofwaardiger zou zijn voor de film – wat vervolgens ook gebeurde in een ridicuul expliciete fellatioscène. Werd achteraf door haar management gedumpt, maar zag haar populariteit exponentieel toenemen in YouPorn-middens. Dat dan weer wel.

CHOI MIN-SIK LOCOFACTOR***

Moest in Oldboy met een gloeiend stuk ijzer op zijn arm elk jaar afvinken dat hij in de gevangenis zat. U voelt ons al komen: niet tevreden met de geloofwaardigheid van de make-up, besloot Choi zichzelf écht te brandmerken voor de camera – meermaals. Zijn tong sneed hij dan weer niet echt af. Pussy.

DANIEL DAY-LEWIS LOCOFACTOR*****

D Day-Lewis leefde zes maanden in de wildernis voor Last of the Mohicans en liep een longontsteking op op de set van Gangs of New York – ‘warme jassen bestonden niet in de 19e eeuw’. Maar ons favoriete verhaal: voor My Left Foot weigerde hij tussen de opnames door uit zijn rolstoel te komen om ’te voelen wat een rolstoelpatiënt echt voelt’. Uiteindelijk brak hij twee ribben door wekenlang voorovergebogen in de rolstoel te zitten. Daniel Day-Lewis brak twee ribben door té hard te zitten. Dat noemen wij inleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content