THERE WILL BE BLOOD ****

PAUL DANO en DANIEL DAY-LEWIS in 'THERE WILL BE BLOOD'. De roep van het zwarte goud.

Zaterdag 7/8, 21.40 – BBC 2. Paul Thomas Anderson met Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin O’Connor. VS 2007.In het begin van de 20e eeuw begon de rush naar het zwarte goud. De skyline van wat ooit het wilde westen was, werd vanaf dan gedomineerd door houten torenkranen met gulzig knikkend metalen pompen. Die zie je dus ook opduiken in There Will Be Blood, een grandioos drama over de corruptie van de Amerikaanse ziel door de waanzinnige obsessie voor geld en religie.

There Will Be Blood is de meest epische saga tot nu toe van Altmanadept Paul Thomas Anderson. Deze autodidact werd na de neonoir Hard Eight (1996) juichend onthaald als een eigenzinnige Hollywoodcineast, en wel dankzij drie films die zich in het suburbane L.A. van zijn jeugd afspelen: het pornofilmfresco Boogie Nights (1997), de soapmozaïek Magnolia (1999) en de surrealistische tragikomedie Punch-Drunk Love.

Voor deze realistische kroniek in magnifieke Widescreen liet Anderson zich inspireren door Upton Sinclairs roman Oil! uit 1927 over het leven van oliebaron Edward Doheny. Hij maakt er een biologerende karakterstudie van Daniel Plainview van, een misantropische zilverprospector die toevallig op een oliebron stuit en vervolgens een heel imperium uitbouwt. Aldoende komt hij met zowat iedereen in botsing, maar in het bijzonder met een lokale priester en een kerel die beweert zijn halfbroer te zijn.

Dat dit epos over hebzucht en religieuze onderdrukking zo’n verpletterende indruk nalaat, is vooral te danken aan de intense en Oscarbekroonde vertolking van moustachio Daniel Day-Lewis als de meedogenloze olietycoon die zijn eigen adoptiezoon gaat verafschuwen. Ook het script van Anderson blijft raadselachtig, terwijl de atypische filmscore van Radioheadgitarist Jonny Greenwood de dreigende en finaal groteske toon bijzonder expressief aanvult.

Deze maand begint Anderson met de opnames van zijn nieuwe film met als voorlopige titel The Master. Daarin borduurt hij thematisch voort op TWBB, want opnieuw staat religie centraal. Het verhaal over een charismatische leider van een religieuze organisatie en diens relatie met zijn steeds meer twijfelende rechterhand, zou geïnspireerd zijn op het leven van L. Ron Hubbard, de oprichter van Scientology. Niet Tom Cruise, maar Philip Seymour Hoffman zal die rol vertolken. Amen.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content