T B C Donderdag 19/2, 20.35 – Canvas+

Voor de hondstrouwe wielerfans staan de initialen VDB misschien voor de gevallen blonde wielergod Frank Vandenbroucke, maar in de Belgische politieke geschiedenis blijven ze onlosmakelijk verbonden met onze meest onwaarschijnlijke premier: Paul Vanden Boeynants. Twintig jaar geleden werd VDB ontvoerd door de Bende van Haemers en daarom brengt Canvas+ in een thema-avond een documentaire over de zaak en vooral de reconstructie van de legendarische persconferentie die VDB na z’n vrijlating gaf, een primeur. ‘Ik was in 1989 nog maar pas begonnen bij de nieuwsdienst en mocht als hulpje mee naar die persconferentie’, vertelt Jan Ouvry, die samen met Isabelle Schepens in de archieven van VRT én RTBF is gedoken om de persconferentie voor het eerst in z’n geheel te kunnen uitzenden. ‘Geen enkele persconferentie is mij zo bijgebleven als die van VDB in het oude International Press Centre met die wereldkaart op de achtergrond. Zijn toespraak is niet integraal op band opgenomen, maar aan de hand van allerlei losse fragmenten hebben we alles als een puzzel kunnen reconstrueren.’

De integrale uitzending van eenpersconferentie, kan dat een uur langboeiende tv opleveren?

Jan Ouvry: In het geval van VDB zeker wel. Hij is altijd een zeer theatrale figuur geweest – herinner u z’n regeringsmededelingen – en die persconferentie was uiteindelijk z’n laatste glansrol. Ik denk ook dat we nooit nog zo’n persconferentie hebben meegemaakt. De zaal zat vol met Belgische en internationale pers, er kwam maar geen einde aan het geflits van de fotografen. En dan de manier waarop VDB zijn verhaal deed: met gevoel voor drama, detail en humor. Hij kende de truken door en door, en wist bijvoorbeeld perfect wanneer hij een stilte moest laten vallen. Zijn advocaat die hem flankeerde, Pierre Jonnart, heeft ‘m zelf nog tegen de voet moeten tikken omdat hij te veel theater maakte. (Lacht)

Ondanks VDB’s reputatie als foefelaar zijn er mensen die tot op de dag van vandaag sympathie voor hem hebben. Hoe komt dat?

Ouvry: Toen hij veroordeeld werd, heeft de rechter hem zelf een onverbeterlijke fraudeur genoemd. Er bestaan de onwaarschijnlijkste complottheorieën rond hem, onder meer over de Bende van Nijvel, die nooit zijn hard gemaakt. Maar VDB had gevoel voor humor, waardoor hij in de ogen van de mensen een schelm was, in de positieve zin van het woord.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content