22.40 – Nederland 2

Noem ze geëngageerde grappenmakers of komische activisten, The Yes Men zijn al lang blij als ze met hun vreemde exploten het nieuws halen. Aan de hand van ‘identity correction’ – lees: zich uitgeven voor een vertegenwoordiger van een door hen verafschuwde kapitalistische organi- satie – verkondigen ze belachelijk reactio- naire ideeën om die nadien als absolute onzin te ontmaskeren. Vooraleer deze docu u de mannen achter de plannen toont, hier alvast hun grootste wapenfeiten.

Andy Bichlbaum – Jacques Servin – en Mike Bonanno – voor de wet Igor Vamos – hadden al wat op hun kerfstok. Als gameprogrammeur smokkelde Andy beelden van kussende mannen in SimCity, terwijl Mike de spraakmechanismen van een lading poppen zo veranderde dat killer GI Joe vroeg of je wilde winkelen en lieflijke Barbie je toebrulde dat dode mannen geen verhaaltjes vertellen.

Tijdens de presidentiële verkiezingen van 2000 zetten The Yes Men www.gwbush.com online om in een fictief dagboek George Bush’ hypocrisie bloot te leggen. Die kon er niet om lachen, hij noemde hen ‘garbagemen’.

Hun beroemdste exploot is ongetwijfeld de valse website van het WTO, op www.gatt.org, en hun optreden als WTO-gezanten waarbij ze onder meer slavernij verdedigden en in een fallusvormig kostuum de absolute controle over werknemers bepleitten. Dankzij een fake aankondiging van hun hand verscheen in de pers zelfs dat de WTO zichzelf had opgeheven.

Dow Chemicals was absoluut niet tevreden toen The Yes Men op de twintigste verjaardag van de Bhopalramp in zijn naam de verantwoordelijkheid erkenden en beloofden alle schade te vergoeden.

Ook McDonald’s kreeg een veeg uit de pan: tijdens een verzonnen voordracht aan studenten legden de twee uit hoe de hamburgerketen zogezegd menselijke uitwerpselen als basis voor het vlees zou willen gebruiken.

In augustus 2006 kondigde ‘Rene Oswin’ als vertegenwoordiger van het Department of Housing and Urban Development samen met de burgemeester van New Orleans en de gouverneur van Louisiana aan dat de na Katrina leegstaande huizen aan de minderbedeelden zouden worden gegeven én dat de oliemaatschappijen een deel van hun winst zouden gebruiken om hoge dijken te bouwen.

Canada’s grootste olieconferentie in juni 2007 was voor The Yes Men de ideale gelegenheid om een ‘plan’ van ExxonMobil uit de doeken te doen dat inhield dat ze in de toekomst olie uit lijken zouden genereren.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content