Vanaf 30/6, elke maandag – 20.30 Sci-Fi Channel
Het wordt de zomer van The X-Files. Eind juli komt I Want to Believe in de bioscoopzalen, de tweede film met de personages uit de tv-serie (zie ook het dossier in de reportage-pagina’s). Naar aanleiding daarvan wordt er een dvd-box uitgebracht met acht essentiële afleveringen ( The X-Files Essentials, uit op 23/7 bij Fox) en begint Sci-Fi Channel met de uitzending van de originele tv-reeks. Voor wie nog te jong was om de X-Files-gekte bewust meete maken, een kleine introductie.
The X-Files was een van de belangrijkste series van de jaren 90. Op zich is het eigenlijk een politiereeks, waarin twee FBI-agenten (Fox Mulder en Dana Scully) allerlei misdaden onderzoeken. Alleen hebben die misdaden allemaal te maken met paranormale toestanden, buitenaardse wezens en ander leuks, en zat er door de seizoenen heen ook één groter mysterie, over een sinister complot van de regering om alle bewijzen over het bestaan van aliens te verbergen voor het publiek. Zo speelde TheX-Files perfect in op de gevoelens van vervreemding in de aanloop naar het nieuwe millennium, en de hernieuwde interesse in het spirituele die daaruit voortvloeide. Dat geloof dat er ‘iets’ meer moet zijn dan het aardse leven werd weerspiegeld in de twee beroemde slagzinnen van de serie: ‘The truth is out there’ en ‘I want to believe’.
The X-Files werd bedacht door Chris Carter, een scenarist die voordien alleen komische series had geschreven, zoals The Nanny. Hij vond dat er dringend weer ‘iets griezeligs’ op televisie moest komen en verkocht zijn idee aan de tv-zender Fox als de nieuwe Twilight Zone en Kolchak: The Night Stalker, twee spirituele horrorseries uit respectievelijk de jaren 50 en 70. Nog een belangrijke inspiratiebron was Twin Peaks, het bevreemdende meesterwerk van David Lynch: in de eerste scène met Fox Mulder (David Duchovny, die ook een klein bijrolletje speelde in Twin Peaks) staat trouwens een foto van Laura Palmer op zijnbureau.
The X-Files was een van de eerste series die een fenomeen werden op het internet, dat toen nog in zijn kinderschoenen stond. Fans van de reeks, die bekend stonden als X-Philes, zetten websites op, discussieerden over de verhaallijnen op primitieve forums en vormden communities op newsgroups.
Ook al dateert het negende en laatste seizoen van 2002, de invloed van The X-Files is ook nu nog in heel wat series te zien, van CSI (de onderkoelde relaties tussen de speurders, het veelvuldig gebruik van zaklampen in verduisterde ruimtes) over Supernatural (de monsters en freaks die de broers moeten bevechten) tot Lost. Vooral die laatste, ook wel eens ‘de X-Files van het nieuwe millennium genoemd, is een duidelijke erfgenaam, met het onderliggende mysterie dat seizoen na seizoen groter wordt. Lost-bedenker J.J. Abrams start dit najaarin de VS trouwens met een nieuwe reeks die nog meer schatplichtig lijkt: Fringe, waarin een wetenschapper samen met zijn zoon en een vrouwelijke FBI-agent allerlei vreemde zaken onderzoekt. Wie de twee nu al eens naast elkaar wil leggen, kan dat, want de pilootafleve-ring van Fringe is sinds vorige week gelekt op het internet.
(S.W.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier