Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Door het lint. Is ‘The Wire’ de beste politiereeks aller tijden? Neen, in zijn tweede seizoen wordt het de beste serie aller tijden tout court.

The Wire Seizoen 2

REEKS: * EXTRA’S: 0 (WARNER HOME VIDEO)

Reeks. Het eerste seizoen van The Wire was een van de meest complexe reeksen van de afgelopen jaren. De Amerikaanse misdaadserie schilderde in dertien afleveringen een uiterst gedetailleerd beeld van het kat-en-muisspelletje dat de politie en de drugsdealers met elkaar speelden in een verloederde wijk van Baltimore. Met bijna sociologische precisie werd getoond hoe het toeging in beide werelden, en hoe ze in heel wat opzichten eigenlijk goed op elkaar leken. Voor de opvolger hebben de makers allerminst een stapje teruggezet; ze hebben hun blikveld zelfs nog wat verruimd. De agenten en drugsdealers krijgen ditmaal het gezelschap van de dokwerkers uit de haven van Baltimore. Omdat de economische crisis daar keihard heeft toegeslagen, zijn die een gemakkelijk doelwit voor criminelen die met hun hulp allerlei lucratieve dingen het land in willen smokkelen. Als er in een container dertien dode meisjes worden gevonden, bestemd voor het prostitutiecircuit in de VS, gaat de politie op onderzoek uit. Langzaam ontrolt zich een netwerk van corruptie en misdaad dat zich uitstrekt van de vakbondsmannen in de haven tot de grote drugsbaronnen in Baltimore.

Het sleutelwoord hier is ‘langzaam’: we zitten al bijna halverwege als het onderzoek goed en wel op gang is gekomen. De plot is dan ook niet echt belangrijk: het is er The Wire vooral om te doen om te tonen hoe in de laatste decennia het sociale weefsel in een stad als Baltimore volledig kapot is gegaan, hoe louche types van alle slag in de gaten zijn gesprongen en hoe de politie en het stadsbestuur daar machteloos tegenover staan. The Wire is extreem veeleisend: er zijn een dertigtal personages (u hoeft er trouwens niet aan te dénken om deze reeks te bekijken als u het eerste seizoen niet achter de kiezen hebt), de afleveringen springen constant heen en weer tussen de verschillende werelden en de dialogen zijn uiterst spaarzaam. Maar wie even doorbijt, wordt al snel meegezogen in deze sfeervolle, verslavende en intrigerende kroniek over verloedering, misdaad en straf. Het is een ervaring die u niet licht zult vergeten.

Extra’s. Geen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content