TOMMY WORDT VOLWASSEN. OP BROADWAY MAAKTE ‘THE WHO’S TOMMY’ BIJ DE TOESCHOUWERS DE REBELSE PUBER WEER WAKKER. Benieuwd of dat ook bij ons zal lukken.

THEATRICAL MANAGEMENT GROUP – MUSIC HALL

Tot 12 februari in Vorst (Brussel) en van 15 tot 27 februari in de Stadsschouwburg (Antwerpen).

Tickets: 070 344 111 of via www.sherpa.be.

The Who’s Tommy

Weinig treurzangen hebben op korte tijd zo tot de verbeelding van toeschouwers en kunstenaars gesproken als het naargeestige verhaal van Tommy. De inmiddels 59-jarige Pete Townshend, gitarist van The Who, schreef onder die onschuldige titel in 1969 de eerste echte rockopera uit de geschiedenis, die qua bombast enkel nog zou worden overtroffen door Jesus Christ, Superstar en Pink Floyd’s The Wall. Tommy is het fictieve levensverhaal van Tommy Walker, die als kind ziet hoe zijn tijdens de oorlog vermiste vader bij zijn terugkeer de nieuwe vriend van Tommys moeder vermoordt. Als zijn ouders hem voorspiegelen dat hij ‘ didn’t hear it, (…) didn’t see it (…) won’t say nothing to no-one‘, wordt de jongen blind en doofstom. Tot overmaat van ramp wordt hij door zijn oom Ernie misbruikt, een trauma dat hij tracht te verdringen door als een waanzinnige op een flipperkast te spelen en zo een sensatie te worden.

De huidige Europese tournee van de musicalversie viert de vijfendertigste verjaardag van de dubbelelpee, maar het was pas in ’92 dat Townshends geesteskind in een musicalkleedje ook artistiek hoge ogen gooide. Twee andere bewerkingen, een symfonische versie met onder meer Steve Winwood en Ken Russells gelijknamige cultfilm, hadden daarvoor minder weerklank gekregen. De musical dankt zijn status vooral aan het vernuft van dramaturg Des McAnuff, die hem samen met Townshend voor het Californische theatergezelschap La Jolla Playhouse ensceneerde. Hij maakte van het fragmentaire origineel een vlotte aaneenschakeling van songs, scènes, design en dans, waarin Tommy’s droombeelden driftig heen en weer kaatsen als een trekballetje. Toen de show in Broadway speelde, werd de ‘pinball wizard’ ook in het echt wereldberoemd. Hij maakte bij de toeschouwers zowaar de rebelse puber weer wakker, wat rock-‘n-roll nooit eerder in een theater was gelukt. Voor de Europese tournee kan de jonge Nederlandse producent Theatrical Management Group gebruik maken van de originele infrastructuur (decors, belichting, techniek). De cast is nieuw samengesteld uit hoofdzakelijk Amerikaanse en Britse acteurs. Klinkt veelbelovend. Wim Smets

Wim Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content