Film: *** Extra’s: ** (Universal Video)

The Way of the Gun speelt in onze jaren, maar de verwijzingen naar de western, in het bijzonder naar de films van Sam Peckinpah zijn onmiskenbaar in deze slimme hommage, waarmee de scenarist van The Usual Suspects zijn regiedebuut maakt. Chris McQuarrie komt even snedig en gevat uit de hoek met de camera als met de schrijfmachine en tekent met The Way of the Gun (2000) een van de meest minimalistische actieprenten van de jongste jaren. Behalve wat de lijken betreft _ die vallen bij bosjes _ is spaarzaamheid troef in deze odyssee van twee outlaws die door Ryan Phillippe en Benicio del Toro op arrogant coole wijze worden neergezet. De twee jonge criminelen ontdekken per toeval dat er meer poen te scheppen valt met losgeld dan met het doneren van hun sperma; ze ontvoeren de surrogaatmoeder van een rijk koppel en ontdekken algauw dat ‘ a plan is just a list of things that don’t happen‘. Achternagezeten door huurmoordenaars vluchten ze naar een archetypisch schimmig Mexico, oftewel Peckinpah-land, alwaar ze de geboorte van het kind afwachten. Het schieten houdt niet op, ook niet tijdens de bevalling, maar de vuurgevechten zijn met grote filmische intelligentie in beeld gezet. Je moet al teruggaan naar de hoogdagen van Walter Hill _ een ander groot bewonderaar van The Wild Bunch _ om van zo’n kordate, energetische B-film te kunnen genieten.

Zo beheerst en onderkoeld de film is, zo lukraak zijn de extra’s: trailer, tv-spots, korte interviews en ongestructureerde reportage van de opname. Terwijl deze bescheiden les in genrecinema om een regisseurscommentaar schreeuwt (die krijg je er in de Regio 1-dvd wel bij).

Dvd:Absolutely Fabulous (Warner) van Bob Spiers. Box Buffy the Vampire Slayer Season 3 (Fox) met Sarah Michelle Gellar. Pearl Harbor (Touchstone Pictures) van Michael Bay. Rio Lobo (A-Video) van Howard Hawks.

Video:Hamlet the Ultimate Revenge (RCV) van Michael Almereyda.

Tweeëntwintig jaar na de release van Star Trek: The Motion Picture kan de film eindelijk worden bekeken zoals regisseur Robert Wise hem voor ogen had. De inmiddels 87-jarige veteraan heeft zich in 1979 dermate moeten haasten om de wereldpremière in Washington te halen dat het geluid en enkele effect shots nog niet helemaal waren afgewerkt. Dat is nu allemaal verholpen met de ‘Director’s Cut’ die in Amerika op dvd verschijnt en ook zes minuten langer duurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content