THE SPIRAL – SEIZOEN 1 ***

ENGRENAGES. Niet te verwarren met de Belgische Ocean's Eleven.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

BETER DAN THE SPIRAL – De Franse tv-serie Engrenages – oftewel The Spiral – werpt een duistere blik op het gerechtelijke systeem van onze zuiderburen.

(JustBridge)

Om alle misverstanden te voorkomen: deze recensie gaat niet over The Spiral, de ambitieuze internationale coproductie over een mysterieuze kunstroof die enkele maanden geleden op de openbare omroep te zien was en die ons vooral geleerd heeft dat ambitieuze internationale coproducties zelden een goed idee zijn. Neen, hier hebben we het over een Franse misdaadserie die in het thuisland uitgezonden wordt onder de naam Engrenages en die al enkele jaren op de BBC wordt uitgezonden als Spiral, en die titel wordt nu ook bij ons gebruikt voor de dvd-release, zij het voorafgegaan door een lidwoord.

Engrenages (overigens niet ‘spiraal’, maar ‘raderwerk’) begint zoals een misdaadreeks hoort te beginnen: met de vondst van een lijk. Het lichaam van een jong Roemeens meisje, meer bepaald, dat in Parijs woonde en er werkte als luxe-escort voor de elite. Net voor ze stierf, liet de jongedame haar agenda achter in een taxi, en de namen die daarin staan, zorgen natuurlijk voor heel wat deining: een rechter ziet zijn kans schoon om enkele rekeningen te vereffenen, zijn mikpunten doen er alles aan om hun link met de prostituee verborgen te houden. Dat is de grote rode draad uit dit eerste seizoen van Engrenages, daarrond cirkelen nog een hoop kleinere verhalen over andere zaken die door de Parijse recherche opgelost worden en over een geroyeerde advocaat die een collega als een soort levende marionet gebruikt om zijn gram te halen.

Dit eerste seizoen dateert al van 2005, en ondertussen zijn er van Engrenages al vier seizoenen ingeblikt. Tot bij ons is de serie nooit geraakt, maar in het Verenigd Koninkrijk zendt BBC de reeks uit sinds 2009. Bij de start werd in de Britse pers hier en daar gesproken van ‘de Franse The Wire‘, omdat Engrenages een zeer donker beeld geeft van de Franse recherche – flikken zitten aan de coke, onderzoeksrechters denken eerst aan hun eigen hachje in plaats van aan rechtvaardigheid… – en omdat Parijs ongeveer even positief uit de reeks naar voren komt als Baltimore uit die Amerikaanse tegenhanger.

Nu, de vergelijking met The Wire is vanzelfsprekend erg overtrokken – je zou evengoed The Spiral ‘de Belgische Ocean’s Eleven‘ kunnen noemen: de sociologische diepgang uit de HBO-reeks ontbreekt, maar er zit wel een hoop gratuite ‘kijk eens wat wij durven’-wreedheid in, en veel personages komen heel karikaturaal over. Aan de andere kant is Engrenages bij momenten gedurfd en sfeervol, en de rustige opbouw van de hele zaak rond het vermoorde meisje en de vele door elkaar lopende verhaallijnen getuigen van een hoop savoir-fairebij de scenaristen. Toch te ontdekken dus, te meer omdat in het tweede seizoen, dat eind mei uitkomt op dvd, de lat nog een stuk hoger schijnt te liggen. Geen extra’s.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content