DO-RE-MIETERS GENIETEN. DE ZINGENDE VON TRAPPS ZITTEN BIJNA EEN HALVE EEUW NA HUN BROADWAYPREMIèRE IN EEN VLEKKELOOS NEDERLANDS JASJE.

STUDIO 100 & JOOP VAN DEN ENDE

Tot 22 februari in de Antwerpse Stadsschouwburg. Info en tickets: www.studio100.be of 070 344 555.

The Sound of Music

Oostenrijk: zijn besneeuwde bergtoppen, zijn jodelaars en zijn Von Trapps. In 1959 sloeg het legendarische duo Rodgers & Hammerstein de laatste keer de handen in elkaar voor een Broadwaymusical gebaseerd op de autobiografie van Maria Von Trapp – u weet wel, de zingende non. Oorspronkelijk zouden er uitsluitend koorliederen gebruikt worden die de Von Trapps tijdens hun concerten zongen, maar de twee songsmeden hielden voet bij stuk en componeerden een wervelende musical met de mooiste melodieën sinds hun The King and I: Edelweiss, My Favorite Things, So Long, Farewell, Do-Re-Mi, The Sound of Music. De titels op zich zijn onvergetelijk genoeg om u een hele dag aan het neuriën te krijgen. Oscar Hammerstein stierf een paar maanden na de première van The Sound of Music in het Lunt-Fontanne Theatre en kon het commerciële succes van ‘de meest geliefde musical op aarde’ helaas nooit smaken.

Voor iedereen die de voorbije vijfenveertig jaar in een kanaal op Mars woonde, vatten we een en ander samen. Het is 1938. Maria Rainer is een liberaal jodelende non die ingehuurd wordt als gouvernante van kapitein Georg Von Trapps zeven kinderen. Ze wint de harten van de bloedjes met liedjes en spelletjes. Uiteindelijk gaat ook de kapitein van de Oostenrijkse marine overstag voor haar charmes. De Von Trapps worden een zingend familiespektakel, maar het geluk is van korte duur als blijkt dat de nazi’s Duitsland iets te klein vinden als wereldrijk. De Von Trapps kiezen het hazenpad.

De musicalklassieker krijgt een vlekkeloze bewerking in deze gezamenlijke productie van Studio 100 en het productiehuis Joop van den Ende. De songs zitten in een fraai, ongekunsteld Nederlands jasje en worden kraakhelder vertolkt door de acteurs (vergeet de herten in Do-Re-Mi, het lied gaat nu over chocolarepen en mieren). De hoofdrol is echter weggelegd voor het decor, dat met elke pijlsnelle wissel onmiddellijk musicalmagie weet op te roepen. Van de imposante Trapp-hal tot de Oostenrijkse alpenweiden: de sets zijn simpelweg subliem. Toegegeven, de onschuldige fifties-humor, de strenge zeden en een gelukkig jodelende familie scoren wellicht beschamend laag op uw cool-o-meter. Toch heeft deze familievoorstelling alles in huis om u ruim drie uur pretentieloos te entertainen. Vergeet uw Lederhose niet! (Wim Smets)

Wim Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content