4The Sopranos hebben het moeilijker met afscheid nemen dan Cher en Tina Turner samen. Voor de start van het derde seizoen zei David Chase voor het eerst dat het de laatste reeks zou zijn, en telkens als er daarna een nieuwe jaargang begon, heeft hij dat herhaald. Hij kwam er iedere keer op terug, ofwel omdat hij vond dat zijn verhaal nog niet verteld was ofwel onder druk van HBO.

9Het zesde seizoen is in twee opgedeeld. Een eerste blok van 12 afleveringen, dat zondag start op Kanaaltwee, en 9 ‘extra’ afleveringen, die vanaf deze week in de VS op het scherm komen. En daarna is het écht gedaan.

74De ‘body count’ na zes seizoenen. Ongeveer een derde is te wijten aan natuurlijke oorzaken. De meest dodelijke reeksen zijn het eerste seizoen (15 doden) en het vijfde (17), al zal het zesde – waarin de teller na 12 afleverin-gen al op 14 staat – dankzij de extra episodes ongetwijfeld het record breken. Christopher Moltisanti en Paulie Walnuts hebben tot nog toe de meeste moorden op hun kerfstok (7), maar Tony Soprano is als baas niet te beroerd om zijn handen vuil te maken, want hij volgt op de voet met 6 stuks. Er zijn ook al 4 dieren omgekomen.

45Het aantal boeken over The Sopranos dat je via Amazon in huis kunt halen. Daar zitten een hoop gidsen en encyclopedieën bij, maar ook iets vreemdere werken zoals Leadership Sopranos Style: How to Become a More Effective Boss (Wat zou daarin de eerste raad zijn? ‘Laat je concurrenten verdwijnen’?), I Kill Therefore I Am: The Philosophy of The Sopranos of onze persoonlijke favoriet Entertaining With The Sopranos, vol essentiële tips om leuke familiefeestjes te organiseren. Er is ook nog het Sopranos Family Cookbook, met Tony’s favoriete recepten. Een eervolle vermelding voor meest geïnspireerde titel gaat naar de gids van David Bishop: Bright Lights, Baked Ziti.

24De serie zit vol verwijzingen naar de Godfather-trilogie (vooral de Pacino-imitaties van Silvio zijn legendarisch), maar voor David Chase was GoodFellas eigenlijk een grotere bron van inspiratie. Hij noemt het gangsterepos van Martin Scorsese zelfs ‘mijn Koran’. In de hele reeks doen er 24 acteurs mee die ook een rol(letje) hadden in Goodfellas, waaronder Lorraine Bracco (psychiater Jennifer Melfi) en Michael Imperioli (Christopher Moltisanti).

42Al een paar jaar kun je in New York meegaan met een Sopranos Tour, die je langs ruim 40 locaties uit de reeks brengt. Bereid je wel voor op een paar desillusies: bij de start laat de gids bijvoorbeeld al meteen weten dat er van de briljante openingsgeneriek weinig klopt omdat ‘de route die Tony neemt technisch onmogelijk is’.

599Voor de echte fan is een rondritje natuurlijk niet genoeg. Daarom kun je op de website www.soprano-homedesign.com voor 599 dollar de plannen kopen van Tony Soprano’s villa. Het is eens iets anders dan een fermette langs de steenweg.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content