THE SKY IS THE LIMIT

Er zijn verschillende manieren om de dag te beginnen. Maar niemand begint de dag zo stijlvol als de mensen die rekenen in bedragen met zes tot zeven nullen. Dankzij The Sky Is the Limit kunnen wij – gewone stervelingen met een wekkerradio, een soesknop en in het beste geval een Nespresso-apparaat – door het spionnetje in de gecapitonneerde deur van dat rijkemensenbestaan loeren. ‘Ze doen het niet voor de miljoenen, maar voor het genoegen’, prevelde maker Peter Boeckx met een in klatergoud gedoopte stem. En daar verscheen de eerste rijke mens in beeld. Michel, die zijn geld verdient met stellingen bouwen, strompelde in bloot bovenlijf van de sponde naar de badkamer, krabde eens goed over die harige schouders van hem en spoot het scheerschuim royaal in zijn handpalm.

Nog voor de koffie hadden Danielle en Thomas zich dan weer in de familiale Jeep Cherokee gehesen om te slalommen tussen de ligusters en heesters op het familiale gazon. Onlangs las ik in de krant dat onze tuinen een wapen zijn in de strijd tegen klimaatopwarming. Ik weet niet of ochtendlijke remsporen in het plaatselijke slijk trekken daar ook onder valt. Want als er slijk ligt, zo stamelde het jongetje Thomas, is het toch ‘het plezaaantste’. Danielle draaide zijn dunne paardenstaart rond haar beringde wijsvinger en produceerde doorheen botox en vulsels in wangen, lippen en voorhoofd iets wat vaagweg op een glimlach leek.

Er zijn verschillende manieren om de middagen door te komen. Maar niemand komt de middag zo stijlvol door als de onzichtbare rijken van deze aarde. Michel had zijn schoenen uitgetrapt, zijn sokken over de kast met zijn modelauto’s gegooid en daar zat ‘ons Elsieke’ op haar knieën met zijn blote voeten in haar schoot. Ze masseerde zijn tenen. Ze was er in al die jaren zelfs in geslaagd zijn schoenmaat met een maat op te trekken. Michel had nooit op grote voet geleefd. Hij had altijd met te kleine schoenen rondgelopen.

In Diepenbeek was Jan Kriels net ontwaakt – een andere manier om de dag te beginnen is de ochtend gewoon overslaan – en hij laveerde nu lichtjes beneveld langs de verwaarloosde restanten van zijn leven met Kirsten. Het was stil rond het vaginazwembad, maar vanaf zijn balkon liet Kriels weten dat hij zich soms terugtrok met de beelden die hij in zijn hoofd had. Naast de paal had hij een ‘symbolisatie van een paaldanseres’ geplaatst. Zo kon hij zichzelf in de stemming brengen.

Er zijn verschillende manieren om de avond door te brengen. Maar niemand sluit de dag zo stijlvol af als de onzichtbare rijken van deze aarde. Wat wiebelig van de champagne hees Thomas zich met de familiale boog op de rug op het balkon van het landhuis van Danielle. Hij legde een pijl op de pees, kneep een oog dicht en schoot rakelings langs het rechteroor van de familiale houten beer in de tuin. Als je rijk bent en verder niets te doen hebt, is het belangrijk om bezig te blijven. Het grootste gevecht, blijkt ook dit seizoen in The Sky Is the Limit, is dat tegen de verveling en vooral tegen de oeverloze saaiheid van dit rijke bestaan.

**, elke maandag, 21.00, VIER

DOOR TINE HENS

IN THE SKY IS THE LIMIT IS HET GROOTSTE GEVECHT DAT TEGEN DE VERVELING EN VOORAL TEGEN DE OEVERLOZE SAAIHEID VAN DIT RIJKE BESTAAN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content