18.45 EN 19.15 – VT4

THE SIMPSONS: WHO SHOT MR. BURNS?

Toen de kijkcijfers van The Simpsons wat in een dipje zaten, besloot Matt Groening de grote middelen in te schakelen. Voor de finale van het zesde seizoen in 1995 schreef hij een echte cliffhanger, waarbij Mr. Burns, de steenrijke eigenaar van de kernfabriek, door een van de inwoners van Springfield wordt neergeschoten. Het plan lukte: de vraag wie het fatale schot had afgevuurd hield Amerika maanden in de ban en de eerste aflevering van seizoen zeven – met het antwoord – werd een heus evenement. VT4 zendt vandaag de beide delen van Who Shot Mr. Burns na elkaar uit. Naar aanleiding daarvan: enkele weetjes over de dubbele aflevering.

Het verhaal is natuurlijk gebaseerd op Who Shot J.R. , de beroemde aflevering van Dallas uit 1980 waarin J.R. wordt neergeschoten. Er is echter nog een tweede hommage aan Dallas: het begin van het tweede deel, waarin Smithers droomt dat Burns onder de douche staat, is een verwijzing naar de fameuze episode waarin Pam Ewing thuis haar zogenaamd dode man Bobby onder de douche vindt en alles ‘maar een droom’ blijkt te zijn geweest.

De hommages zijn nauwelijks te tellen: het model van de stad dat in Burns’ bureau uit de grond komt, is een verwijzing naar de James Bond-film Goldfinger, de ondervraging van Willie roept de beroemde scène met Sharon Stone uit Basic Instinct op, Chief Wiggums surrealistische droom is een eerbetoon aan Twin Peaks van David Lynch en Homers ontsnapping is uit The Fugitive weggelopen.

‘Hello lamppost, watcha knowing, I’ve come to watch your power flowing’. De zin die Burns uitspreekt tegen een lantaarnpaal komt bijna letterlijk uit 59th Bridge Street Song van Simon & Garfunkel.

Als Burns gewond neervalt op de zonnewijzer, wijst hij de letters S en W aan, en dat is uiteindelijk de sleutel tot de oplossing. Om verwarring te zaaien, zorgden de makers er wel voor dat meerdere personages in aanmerking konden komen. Seymour Skinner blijkt volgens een diploma aan zijn muur eigenlijk M. Seymour Skinner te heten en Moe krijgt eindelijk een achternaam: Szyslak.

Om te verhinderen dat de oplossing zou uitlekken, werden er verschillende finales getekend. Zelfs de crew wist niet wie het uiteindelijk zou worden.

Best Ever They Think It’s All Over Compilatie van de grappigste momenten uit deze Britse satirische sportquiz, naar aanleiding van de tiende verjaardag (22.30 – BBC1)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content