Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Forest Champ – Vic Mackey krijgt in het vijfde seizoen van ‘The Shield’ een tegenstander die al even meedogenloos is als hijzelf: Oscarwinnaar Forest Whitaker.

Reeks: **** Extra’s: ***

Reeks. ‘Het was tijd dat deze mannen boeten voor wat ze allemaal gedaan hebben’, zegt Shawn Ryan, bedenker en producer van politiereeks The Shield, in een van de extra’s bij het vijfde seizoen. En voor de wraakengel die ‘bad cop’ Vic Mackey en zijn Strike Team moet straffen, heeft Ryan de geknipte persoon gevonden: Forest Whitaker, de acteur die vorig jaar nog een Oscar won voor zijn vertolking van dictator Idi Amin in The Last King of Scotland.

In The Shield geeft Whitaker gestalte aan Jon Kavanaugh, een inspecteur van Internal Affairs die de scalp wil van Vic Mackey. Al vier reeksen lang is die er samen met zijn kameraden van het Strike Team in geslaagd om ongestraft de ene misdaad na de andere te plegen – afpersing, drugshandel, diefstal en zelfs de moord op een politieagent – en Kavanaugh moet hem kost wat kost onderuithalen. En in tegenstelling tot diegenen die vroeger het gevecht met Mackey aangingen, heeft Kavanaugh wel genoeg ‘carrure’ om het tegen hem op te nemen.

Het déjà-vueffect lijkt op het eerste gezicht groot in dit vijfde seizoen; tenslotte krijgt Mackey in elke jaargang wel te maken met een onderzoek van Internal Affairs. Maar de strijd krijgt ditmaal echt shakespeareaanse allures: enerzijds omdat Mackey aangepakt wordt op een moment dat hij echt zijn leven probeert te beteren, anderzijds omdat Kavanaugh tijdens zijn meedogenloze jacht langzaam verandert in zijn nemesis. De scènes tussen die twee behoren dan ook tot de meest intense uit de hele reeks. Bovendien levert Whitaker (die een Emmy kreeg voor zijn rol) een grandioze prestatie: je kunt moeilijk zeggen dat hij de rest naar huis speelt – daarvoor ligt het niveau te hoog – maar zodra hij in beeld komt, spat de elektriciteit van het scherm.

Maar eigenlijk nog het meest indrukwekkend is dat de schrijvers er toch in slagen om in elke aflevering nog enkele andere, interessante verhaallijnen te stoppen, rond detectives Dutch en Claudette of rond de brutale ‘struggle for life’ in Farmington, de wijk in Los Angeles waar The Shield zich afspeelt en waarvan we vurig hopen dat u er tijdens een reisje nooit in verdwaalt.

Extra’s. Zoals altijd bij The Shield overvloedig en interessant. Naast commentaartracks met de belangrijkste acteurs en schrijvers, krijg je ook een hoop documentaires, waaronder een dissectie van één aflevering en een boeiend panelgesprek met Forest Whitaker, Michael ‘Mackey’ Chiklis en Shawn Ryan.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content