Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Schone schijn – Een familie oplichters besluit de Amerikaanse droom te stelen, in het eerste seizoen van ‘The Riches’.

Reeks: **Extra’s: **(20th Century Fox)

Reeks. Wayne en Dahlia Malloy zijn ’travelers’, een soort Amerikaanse zigeuners die door het land rondtrekken en zich zo ver mogelijk van het gesettelde bestaan houden. Om aan geld te komen lichten ze op tijd en stond enkele goedgelovige burgers op, voor ze weer in hun camper springen op weg naar hun volgende bestemming. Als ze op een dag in conflict raken met de rest van de travelers-clan, moeten ze vluchten en onderweg rijden ze een auto aan met een welgesteld koppel, Doug en Cherien Rich. Die zijn op slag dood, en wat blijkt? Ze waren net op weg naar een huis in een chique buurt dat ze via internet gekocht hadden, met de bedoeling om een nieuw leven te beginnen. Dus beslissen Wayne en Dahlia maar om hun plaats in te nemen en zich voortaan voor te doen als ’the Riches’.

Het uitgangspunt van The Riches mag dan het gezond verstand op de proef stellen, de bedoeling van de bedenkers is meteen duidelijk: een komische dramaserie maken à la Six Feet Under of Weeds waarin het leven in de Amerikaanse suburbs tegen het licht wordt gehouden. De moraal van het verhaal is dan natuurlijk dat de oplichterij van Wayne en zijn gezin nauwelijks opvalt omdat de rest van de buurt óók vooral bezig is met het ophouden van de schone schijn. Als Wayne op een zwak moment aan een buurman verklapt dat hij een bedrieger is, reageert die heel nuchter met: ‘Iedereen hier heeft wel iets te verbergen.’

De Britse komiek Eddie Izzard voelt zich duidelijk in zijn sas als Wayne Malloy en de scènes waarin hij met zijn radde tong de boel belazert – als blijkt dat de echte Doug een jurist was, moet hij zich bijvoorbeeld als topadvocaat voordoen – zijn heerlijk. Na een beloftevolle start zakt The Riches echter wat in elkaar, omdat de schrijvers er niet in slagen om je ook te laten meeleven met de mensen rond Wayne: het personage van Dahlia blijft redelijk vlak (de overacting van Minnie Driver helpt ook niet) en de verhalen over de kinderen zijn weinig interessant. The Riches is dus zeker niet slecht, maar in het genre bestaan veel betere dingen.

Extra’s. Audiocommentaar, bloopers en enkele erg amusante webisodes, waarin Izzard zijn beste oplichterstrucjes toont.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content