WEG MET DE WETENSCHAP. ALS EEN NATIE DE WETENSCHAP AAN BANDEN LEGT, WETEN VRIJE WEsterse burgers hoe laat het is. behalve in de Verenigde staten.

CHRIS MOONEY

BASIC BOOKS, 336 BLZ., euro 22,95

The Republican War on Science

Eén jaar na de voorspelbare en toch verbijsterende herverkiezing van wat nu al de meest rampzalige VS-president uit de geschiedenis wordt genoemd, lijkt er geen einde te komen aan het verontrustende nieuws uit het land van de vrijheid. Wij moeten nog steeds James Loewens Lies My Teacher Told Me: Everything Your American History Textbook Got Wrong verteren (en dat werd 10 jaar geleden geschreven!), maar in zijn verbijsterende boek The Republican War on Science schotelt de jonge journalist-schrijver en pionier- blogger Mooney ons een apocalyptisch maal voor, dat om een reactie van de moderne Europese lekenstaten roept. Het werk toont een opvallende gelijkenis in stemming (en cover!) met What’s the Matter with Kansas? How Conservatives Won the Heart of America van Thomas Frank, waarin die op een scherpe, ironische, maar medelevende toon uiteenzet hoe het komt dat Kansas, een bastion van arbeiders, maar liefst 80 procent van zijn stemmen naar Bush zag gaan, terwijl hij de afgelopen jaren niks anders deed dan de economische belangen van de werkende klasse negeren. In beide boeken wordt haarfijn aangetoond hoe de meest conservatieve en meest kapitaalkrachtige vleugel van de Republikeinen de hele natie heeft betoverd, en het walhalla van de vrijheid heeft veranderd in een angstrepubliek die door patriottische en fundamentalistische nonsens wordt beheerst.

De Harvard-fysicus Lewis Branscomb schreef dat de wetenschap dankzij het Bush-regime voorgoed zijn plaats heeft verloren als ‘a strong source of unity in the electorate’. Wie denkt dat dit zonder gevolgen blijft voor de rest van de wereld, slaapt gerust verder. Maar: ‘Een beleid voeren met ideologie als enige basis is enkel mogelijk als de werkelijkheid wordt opzijgezet. Het kan enkel standhouden door de toevlucht te nemen tot steeds meer autoritaire vormen van regeren.’ De VS vertoont alle tekenen van zo’n autoritarisme. Bush’ stoottroepen zorgen er met schijnargumenten of complete onzin voor dat hete hangijzers als klimaatverandering, stamcellenresearch, darwinistische evolutieleer vs. creationisme, soortenbescherming en de langetermijnwerking van toxische stoffen in het milieu voor onbepaalde, nefaste duur worden uitgesteld of in de kiem gesmoord. Dat doen ze door de Federal Drugs Administration of de National Oceanic and Atmospheric Administration te politiseren, of een verbod van publiek commentaar op te leggen. Mooney trekt met dit boek het verzet op gang en schuimt onvermoeibaar het land af tegen de terreur van de pseudo-wetenschappelijke twijfel. Publieke steun uit het oude Europa van al diegenen die wetenschap nog als basis willen zien van beleidsvorming, lijkt misschien geen pragmatische, maar wel een waarachtige en daadkrachtige zet. Realpolitik is out, want de werkelijkheid, dames en heren, wordt vandaag in het Witte Huis bij elkaar gefantaseerd.

Hans Comijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content