22.05 – CANVAS

Als reactie op de release van The Da Vinci Code brengt de anglicaanse Kerk van Sydney volgende week een zelfgemaakte film in de Australische bioscoopzalen. Daarin reageert Jezus op de belangrijkste plotlijn uit het boek: dat hij samen met Maria Magdalena een kind zou hebben gemaakt en dat zijn geliefde later het Merovingische koningshuis zou hebben gesticht. Eerder al boksten de Amerikaanse bisschoppen een speciale website in elkaar (www.jesusdecoded.com) om de theorieën in The Da Vinci Code te weerleggen, en schreef de katholieke groepering Opus Dei een antwoord van 127 pagina’s op de beschuldiging dat zij zou verhinderen dat ‘de waarheid’ aan het licht zou komen. Maar als u geen zin hebt om op het internet te zitten surfen of naar Australië af te reizen, kunt u deze en volgende week ook gewoon kijken naar The Real Da Vinci Code, een tweedelige documentaire van het Britse Channel4 waarin alle verhalen uit het boek aan een nader onderzoek worden onderworpen.

Dan Brown begint zijn boek met de mededeling dat ‘alle beschrijvingen van kunst, architectuur, documenten en geheime rituelen’ accuraat zijn. Hij heeft ook altijd volgehouden dat het wel een fictiewerk is, maar dat het onderliggende verhaal over de geheime genootschappen, de Graal, haar betekenis en de onderdrukking ervan door de Kerk, wel degelijk op waarheid berust. Vele lezers zijn er dan ook van overtuigd dat het héle verhaal waar is. In The Real Da Vinci code gaat Tony Robinson (beter bekend als Baldrick uit Blackadder) daarom zelf op zoek naar de Heilige Graal. Hij reist door het Midden-Oosten, Frankrijk, Spanje, Italië en Amerika en praat er met believers en non-believers, historici, Bijbeldeskundigen, Graal-specialisten, onderzoekers van folklore en volkscultuur. Laag na laag haalt hij de mythes en verhalen weg om uiteindelijk tot zijn eigen opmerkelijke conclusie te komen.

Wallis Simpson Documentaire over de Amerikaanse vrouw die in 1936 trouwde met de Engelse kroonprins Edward en zo een koningscrisis veroorzaakte in Groot-Brittannië (20.50 – Canvas) Lost Omdat we te dicht op de hielen van de Verenigde Staten zitten, trekt VT4 even de stekker uit Lost. Wordt vervolgd in het najaar (21.10 – VT4).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content