the Office of Immigration – De Amerikanen slaan hun klauwen in ‘The Office’! En ze komen er nog mee weg ook.
Reeks: *** Extra’s: **
Reeks. Zeggen dat de meeste mensen een beetje sceptisch zullen staan tegenover deze reeks, is als zeggen dat Bart De Wever en Olivier Maingain elkaar nooit een tong zullen draaien. Dit is tenslotte een Amerikaanse remake van een Britse comedy, en zoiets heeft nog maar zelden tot goede resultaten geleid. Bovendien is de Britse comedy in kwestie een van de beste en meest invloedrijke series uit het genre, zodat de lat meteen heel hoog ligt. En om het helemaal hopeloos te maken wordt David Brent, die zo onlosmakelijk verbonden was met acteur/bedenker Ricky Gervais, ditmaal gespeeld door Steve Carrell, een Amerikaanse komiek die in Europa vooral bekend is van pijnlijk ongrappige films als The 40 Year Old Virgin en Evan Almighty.
Nu we de mogelijke bezwaren tegen The Office American Style hebben opgesomd, kunnen we u echter meteen het volgende meegeven: laat ze allemaal varen. Oké, Carrell is geen concurrentie voor Gervais (maar wie zou dat wel zijn?) en in de eerste aflevering is The Office een wel heel erg trouwe kopie van de Britse reeks. Maar de serie leert al vlug op eigen benen te staan: de verhaallijnen uit het origineel worden verder uitgediept (zoals de onmogelijke liefde tussen Tim en receptioniste Dawn, hier omgedoopt tot Jim en Pam) en veel nevenpersonages krijgen een groter aandeel. Bovendien zorgen de rassenverhoudingen op het bureau – een heel gevoelig onderwerp in de VS – voor extra gênante en dus hilarische situaties.
Betekent dat dan dat de Amerikaanse versie van The Office op hetzelfde niveau staat als Ricky Gervais’ geesteskind? Niet helemaal, maar eigenlijk is de vergelijking ook niet eerlijk. Gervais maakte met opzet slechts 12 afleveringen (plus één kerstspecial), zodat hij het niveau constant kon houden. In de VS krijgen scenaristen echter de kans niet om zichzelf te beperken: als een serie aanslaat, moeten ze blijven schrijven (deze box met de eerste twee seizoenen telt bijvoorbeeld al 28 afleveringen) en dan is het normaal dat er af en toe een minder moment tussenzit. Maar fans van The Office, of van reeksen als Curb Your Enthusiasm en Extras, zullen vast en zeker genieten van deze remake, op voorwaarde dat ze hun vooroordelen opzij kunnen zetten.
Extra’s. Bloopers en gewiste scènes (die vaak even goed zijn als de scènes die het wel gehaald hebben), commentaren, enkele webisodes (korte afleveringen die op de website van zender NBC getoond werden) en het zeer fijne luikje The More You Know, waarin de cast Amerikaanse boodschappen van algemeen nut parodieert.
Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier