Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De ‘Seinfeld Curse’, zo wordt het fenomeen genoemd van acteurs uit de beroemdste sitcom van de jaren 90 die er nooit in geslaagd zijn hun succes te herhalen. Ook Julia-Louis Dreyfus (Elaine) was uit de spotlights verdwenen, tot ze in 2006 de hoofdrol kreeg in The New Adventures of Old Christine, een komische reeks over het rommelige leven van een gescheiden 40-jarige vrouw. Christine sloeg aan in de VS en Dreyfus mocht vorige zomer zelfs een Emmy als beste komische actrice mee naar huis nemen, precies 10 jaar nadat ze voor haar rol als Elaine dezelfde onderscheiding had gekregen. Ze kon het dan ook niet laten om in haar dankwoord even te verwijzen naar de ‘Seinfeld Curse’. ‘Dat was vooral een grapje,’ zegt ze, ‘want zelf vind ik die zogenaamde vloek onzin. Ik heb in de tv-wereld ook nog niemand ontmoet die erin gelooft.’

Nochtans heeft niemand van de acteurs achteraf nog potten gebroken.

Julia-Louis Dreyfus: Meespelen in één hitserie is al heel uitzonderlijk, laat staan dat je het twee keer na elkaar doet. Showbusiness is gewoon lastig, en het is sinds het einde van Seinfeld alleen maar lastiger geworden. Het publiek is veel kleiner, door het grotere aantal zenders en het internet. En de wil om een serie te laten ‘groeien’ is er ook niet op verbeterd. Mensen vergeten soms dat Seinfeld pas in het vierde seizoen een hit is geworden. Wel, vandaag zou je nooit zover geraken: als de cijfers tegenvallen, ben je na één reeks weer weg.

Waarom heeft ‘Christine’ het dan wel gehaald?

Dreyfus: Geluk. En het feit dat in deze serie alle puzzelstukjes – de schrijvers, de acteurs, de studio – in elkaar vallen. Maar dat is evengoed gewoon geluk.

Jij staat nu al bijna 20 jaar bekend als ‘grappige vrouw’. Levert je dat succes op bij de mannen?

Dreyfus:(lacht) Niet bij allemaal, maar wel bij de goede mannen. Een man moet zelf sterk in zijn schoenen staan om een grappige vrouw te appreciëren. Maar gevoel voor humor helpt je zeker vooruit in het leven, ook op seksueel vlak (lacht).

Ik las in het magazine ‘Forbes’ dat je miljardair bent. Waarom werk je dan nog?

Dreyfus: Omdat dat jammer genoeg niet waar is. Mijn vader werkt voor een miljardenbedrijf, maar het is helaas niet van hem. Forbes dacht van wel, en zo is dat gerucht de wereld ingestuurd. Maar het klopt dus niet.

En wat zou je doen mocht je miljardair zijn?

Dreyfus: Het allereerste? Forbes opkopen! (lacht)

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content