SIMPELE PRET – De ‘Magnificent Seven’ zien er op Blu-ray nog schitterender uit.

(Blu-ray)

1960

Film: ***

Extra’s: ***

Fox

Film. Zelfs lieden die doorgaans een broertje dood hebben aan westerns, maken voor The Magnificent Seven graag een uitzondering. De kranige avonturen van zeven huurlingen die bange Mexicaanse boeren tegen een bende plunderaars beschermen, staan immers garant voor ouderwets jongensachtig cinemavertier dat de genreconventies ruimschoots overstijgt.

Het valt moeilijk te ontkennen dat deze geliefde klassieker een coup de vieux gekregen heeft, maar daartegenover staat dat de naïviteit en de eenvoud van de prent aanstekelijk werken. In flagrante tegenstelling tot de revi-sionistische westerns die vanaf de jaren 50 het genre vernieuwden én ondermijnden, speelt The Magnificent Seven in een ongecompliceerde Far West. Goed en kwaad, moed en lafheid, hebzucht en opoffering, heldendom en schurkenstreken staan lijnrecht tegenover elkaar, zonder dat een freudiaanse, politieke of psychoseksuele dimensie de simpele pret komt verstoren.

In vorige dvd-edities zag de film er ook wat stoffig en ontkleurd uit, maar in de high def-kwaliteit van deze Blu-rayrestauratie komen de visuele kwaliteiten van de no-nonsense mise-en-scène van John Sturges bijzonder goed tot hun recht. Met zijn oog voor dynamische breedbeeldcomposities en zijn gevoel voor viriel in beeld gezette vuurgevechten en hinderlagen, slaat Sturges de brug tussen het picturaal classicisme van John Ford uit de jaren 40 en 50 en de slo-mo-geweldexcessen van Sam Peckinpah aan het eind van de explosieve sixties.

Grootste troef van de film blijft de ijzersterke cast. Een reeks stevig getypeerde acteurs zorgt dat elke huurling een sterke persoonlijkheid heeft en een eigen vorm van heroïsme belichaamt. Een voor de hand liggende filmquizvraag: noem de zeven acteurs die de Magnificent Seven spelen. Je kunt er donder op zeggen dat zelfs de door de wolf geverfde filmkenner er één zal vergeten: de behoorlijk saaie Brad Dexter, de enige van de zeven acteurs die nooit een heuse ster werd.

Yul Brynner zet een van zijn iconische vertolkingen neer als de in het zwart gehulde kaalkop die niet zonder moeite een stelletje outcasts rekruteert. Vijf van zijn kompanen werden vaste waarden in de actiecinema, thrillers, westerns en spionageprenten uit de sixties. Op kop staat natuurlijk Steve McQueen, die drie jaar later zou schitteren in Sturges’ The Great Escape als de coole eenzaat. Hij wordt echter op de voet gevolgd door Charles Bronson (van de dubieuze Death Wish-reeks), die de stoere kerel speelt die ook een grote kindervriend blijkt te zijn; James Coburn ( Pat Garrett and Billy the Kid), die sneller zijn mes werpt dan zijn makkers schieten; Robert Vaughn (van de tv-reeks The Man from U.N.C.L.E. ) als de gemaniëreerde gokker die zijn lafheid moet overwinnen, en nieuwkomer Horst Buchholz (een Duitser die later enige faam vergaarde in de Europese film) als de jonge Mexicaanse lefgozer die zich absoluut met de gehaaide gunfighters wil meten.

Extra’s. Een prima retrospectieve making-of, een informatieve commentaartrack (met producer Walter Mirisch en acteurs James Coburn en Eli Wallach, die de grijnslachende bendeleider speelt) en een knappe ontleding van de beroemde score van Elmer Bernstein, die voor deze prent een van de meest uitbundige en herkenbare thema’s uit de westerngeschiedenis schreef.

Win 5 Bu-rays van The Magnificent Seven. Zie pagina 6.

Trakteert op KNACKFOCUS .BE

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content