Peter Jackson, met Elijah Wood, Sean Austin, Sean Bean, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Ian Holm, Christopher Lee, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Liv Tyler, John Rhys-Davies.

Voor een drie uur durende film die zich afspeelt in een denkbeeldige wereld die me geen barst interesseert _ en waar Elfenkoningen, Dwergenvorsten en Zwarte Heersers om een Grote Ring strijden en vrouwen steevast melkwitte maagden met goudgele haren zijn _ is het eerste deel van Peter Jacksons Ring-trilogie behoorlijk meeslepend.

Hoe goed Jackson ook zijn best doet om de vredige landbouwstreek van Frodo in fantastisch gedetailleerde Breugheliaanse taferelen tot leven te wekken, ook hij kan niet verhinderen dat het kwade aanzienlijk interessanter is dan het goede _ zowel puur visueel als louter dramatisch. Terwijl in Hobbitland kneuterigheid en art nouveau elkaar gevonden hebben, levert het rijk van het kwaad overweldigende sequenties op, waarin Jackson de favoriete mythes uit de buurtbioscoop (gigantische creaturen en rammelende skeletten) met een ongelofelijke bravoure en in quasi naadloze CGI-effecten doet verrijzen. De grote technische middelen staan voor één keertje de schimmige poëzie niet in de weg. Jacksons zwierige en ten gepaste tijden plechtstatige camera voert ons mee door verbazende idyllische landschappen, maakt duikvluchten in de danteske mijnen van Moria, daalt afbrokkelende stenen trappen af die Esscher niet zou verloochenen en scheert als een arend over duizelingwekkende zwarte torens. De architecturale wonderen van de film moeten inzake grandeur en vindingrijkheid niet onderdoen voor Piranesi. En de ondergrondse griezel Balrog, die met de vurige tongen van zijn zweep Gandalf mee de dieperik insleurt, is een van de meest imponerende fantasy-creaturen sinds vele jaren.

Gelukkig is The Fellowship of the Ring veel méér dan de som van zijn briljante decors en gedrochten. De oeroude strijd tussen goed en kwaad wordt fors vormgegeven in een queeste die ons van de ene verrassing in de andere andere doet tuimelen. De acteurs leven zich allemaal zo sterk in hun rol in dat zelfs de meest nuchtere toeschouwer alle scepsis laat varen, en opgaat in hun stoutste avonturen. Elijah Wood is prima gecast in de moeilijke rol van Frodo, een vastberaden knaap door wiens verbaasde grote ogen we in Tolkiens Midden-aarde getrokken worden. Frodo moet dermate ongerept en onschuldig zijn dat hij snel zou kunnen irriteren, maar Wood vertolkt genuanceerd de twijfels en eenzaamheid van een vermetele held die om zijn queeste te voltooien vrienden moet ontgoochelen, mentors moet opofferen en allerlei vormen van kwaad moet trotseren waar hij geestelijk noch fysiek tegen opgewassen lijkt.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content