THE LOOKOUT **

JOSEPH GORDON-LEVITT in 'THE LOOKOUT'. Niet zomaar een 'Memento' du pauvre.

Vrijdag 29/4, 23.50 – één. Scott Frank met Joseph Gordon-Levitt, Jeff Daniels, Matthew Goode. VS 2007.

Zijn grote droom is ooit met filmpaus Jean-Luc Godard samen te werken, maar voorlopig moet de door de nouvelle vague gepassioneerde Amerikaanse acteur Joseph Gordon-Levitt het doen met Hollywoodsuperproducties en indiefilms. Denk maar aan Inception, waarin de kersverse dertiger de partner van DiCaprio speelt, of de verfrissende romcom (500) Days of Summer. In 2007 was er The Lookout, een integere neonoir over een trieste jongeman met geheugenproblemen die net dankzij Gordon-Levitt het niveau van een Memento du pauvre overstijgt.

Gordon-Levitt begon al op zijn tiende te acteren en had onder meer een rol in Robert Redfords A River Runs Through It. Later werd hij zelfs even een homo-icoon door zijn vertederende vertolking in Gregg Araki’s Mysterious Skin van de jonge homoseksuele prostituee die als kind door een pedofiel bepoteld werd.

Over naar The Lookout. Daarin kampt rijkeluisjongen Chris Pratt met gewetenswroeging en schade aan het kortetermijngeheugen na een auto-ongeval. Wég vrienden en wég ijshockeycarrière, maar welkom een notaboekje waarin hij zoals de held van Memento alles noteert om te kunnen functioneren. Aangezien de labiele Chris als nachtconciërge in een bank werkt, is hij door een bende overvallers makkelijk te manipuleren.

Deze karakterstudie annex heistfilm doet denken aan de misdaadverhalen van Elmore Leonard, met daarbij een guts Fargo en A Simple Plan. Niet verwonderlijk als je weet dat debuterend regisseur Scott Frank eerder de scenario’s schreef voor de Leonardverfilmingen Get Shorty en Out of Sight en cameraman Alar Kivilo voor zijn droefgeestig winters Kansas inspiratie kon putten uit zijn ondergesneeuwde landschappen uit A Simple Plan.

En Gordon-Levitt heeft zelf ook iets met Leonard: hij baseerde zich op diens gelijknamige kortverhaal voor zijn regiedebuut Sparks. Verder houdt hij zich bezig met Hitrecord.org, een alternatief productieplatform voor filmmakers en muzikanten, en met acteren natuurlijk. Als een van de opwindendste acteurs van het moment switcht hij moeiteloos tussen indie- en studiofilms. Mocht hij vorig jaar nog van alles platbranden als anarchistische metalhead in Hescher, dan bestormt hij volgend jaar het witte doek als de vijand van Batman in The Dark Knight Rises.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content