Film: *** Extra’s: **** (Walt Disney Classics)

Film. De tweeëndertigste lange tekenfilm van Disney haalt de mosterd niet uit een sprookje, maar zoekt inspiratie in de klassiekers en de wereld van mythes en archetypes, van Shakespeare over Jung tot Bruno Bettelheim. Vooraleer Simba de titel van Lion King mag opeisen, gaat hij gebukt onder schuldgevoelens (als welpje voelt hij zich verantwoordelijk voor de dood van zijn vader), wordt hij verstoten en is hij ten prooi aan wanhoop. Tot hij als volwassen leeuw het gedane onrecht herstelt, verlossing vindt en zijn rechtmatige plaats op de troon verovert. Ondanks de dwaze streken van de komische sidekicks en de mierzoete songs, worden de beste passages in de film overheerst door doem, grandeur en tragiek. De animatie is briljant, met als basisidee dat de getekende figuurtjes benaderd worden als échte acteurs; de animatoren bootsen in hun tekenkunstjes puur cinematografische effecten na, zoals het veranderen van focus in hetzelfde beeld en het gebruik van dolly en zoomlens-shots. In de huiskamer kan je deze procédés haarfijn ontleden – het is maar een van de vele elementen die van deze dvd een feest maken.

Extra’s. Groot en klein zijn voor vele uurtjes zoet met deze special edition. Het begint al bij twee versies van de film zelf. Naast de originele bioscoophit is er ook een iets langere montage waar een extra liedje aan toegevoegd wordt. Geen geschrapte scène maar een kersverse animatie van de song Morning Report die al in de Broadwayshow te horen viel en hier naadloos in de bestaande prent wordt geïntegreerd. De superieure beeldkwaliteit (dvd lijkt wel gemaakt om de visuele pareltjes van de Disney-animatie extra glans te geven) gaat ook gepaard met een denderende nieuwe geluidsmix. De samenstellers van het menu hadden duidelijk gevoel voor humor: zo worden de eigenlijke deleted scenes & abandoned concepts (geanimeerde schetsen) gedumpt in het ‘olifantenkerkhof’. In hun audiocommentaar geven producer Don Hahn en coregisseurs Roger Allers en Rob Minkoff heel wat geheimen prijs van de Disney- magic.

Voor het bonusmateriaal op het tweede schijfje wordt op speelse interactiviteit gemikt: je kan de wereld van The Lion King (de verzonnen, de echte en de afgeleide spektakels, zoals een virtuele safari die de themaparkattractie naar uw huiskamer brengt) verkennen via twee routes: geografisch (geordend volgens continent) en thematisch (van de echte dieren die als inspiratiebron dienden, tot de muziek van Elton John en Tim Rice en de avant-gardistische toneelbewerking van Julie Taymor).

DOOR patrick duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content