The Last Tycoon

KOEN DE BOUW

Vanaf vrijdag 28/7 in Amazon Prime Video

Een tv-adaptatie van de laatste, onafgewerkte roman van F. Scott Fitzgerald, over de beginjaren van de Hollywoodstudio’s en de machtsstrijd tussen een filmproducent en zijn mentor: The Last Tycoon heeft alles in huis om het nieuwe kijkcijferkanon van streamingdienst Amazon Prime te worden. We belden met een van de acteurs, en die blijkt gewoon Nederlands te spreken.

Hallo Koen De Bouw! Jij speelt Tomas Szep, de Amerikaans-Hongaarse chef-beveiliging van de legendarische Paramountstudio. Wat voor iemand is hij?

Koen De Bouw: Een straatvechter die door zijn baas, gespeeld door Kelsey Grammer, bekend van Frasier, onder de vleugels is genomen. Hij mag allerlei klusjes voor hem opknappen. Vaak onschuldige dingen, maar als dat nodig zou zijn zelfs mensen uit de weg ruimen. De Hollywoodstudio’s hadden écht zulke veiligheidsploegen, want al die grote sterren moesten natuurlijk uit de schijnwerpers gehouden worden, en dan gebeurden er weleens dingen die het daglicht niet mochten zien.

Stond je op de eerste draaidag niet met knikkende knieën op de set van zo’n indrukwekkende productie?

De Bouw: Ik weet nog dat ik de eerste dag amper naar adem kon happen van de stress. Heel onaangenaam was dat. Vier maanden werken in zo’n legendarische studio, in Los Angeles, een stad die ik helemaal niet kende, naast iemand als Kelsey Grammer, een van mijn jeugdidolen. ‘Waarom dóé ik dit?’ spookte het door mijn hoofd. En ook acteren in een vreemde taal is eerder een handicap dan een troef. Ik moest echt terugvallen op mijn ervaring. In Amerikaanse reeksen teken je meteen een contract van zes jaar, maar één seizoen leek me wel genoeg, dan mocht het wel stoppen. Maar na een maand of twee voelde ik me perfect thuis, daar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dus nu denk ik: laat het tweede of derde seizoen maar komen.

‘Thank you to the brilliant Koen De Bouw for an incredible season’, tweette hoofdrolspeler Matt Bomer over jullie samenwerking.

De Bouw: Toffe kerel. Het waren een hoop fijne acteurs bij elkaar. Dat geluk had ik wel. Voor hetzelfde geld werd de set door een etter geterroriseerd.

Wat mogen de kijkers verwachten van The Last Tycoon?

De Bouw: Het is niet makkelijk om mensen naar een serie over de jaren dertig te laten kijken. Over de pilot was men alvast enthousiast. Het is geen serie vol moord, seks en geweld, Amazon mikt eerder op een familiepubliek. Het voordeel van een grote afzetmarkt als de VS is dat je dingen kunt maken voor een nichepubliek en toch nog hoge kijkcijfers kunt halen. Al weet ik niet of Amazon ook zo redeneert. Dit zijn dure series, er móéten gewoon veel mensen naar kijken.

Was er eigenlijk nog tijd om de lolbroek uit te hangen op de set?

De Bouw: Op een Vlaamse set zie ik meestal dezelfde acteurs. In LA komen acteurs elkaar zelden of nooit tegen. Dus heb ik toch wat meer tijd in mijn trailer doorgebracht dan als stand-upcomedian op de set.(lacht)

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content