Zondag 16/8, 23.20 – Ned 2. Peter Bogdanovich, met Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd. VS 1971Veel introductie hoeven Hollywoodster Jeff Bridges – de Dude uit The Big Lebowski – en tv-icoon Cybill Shepherd niet, als je die laatste tenminste afrekent op haar bijdrage aan screwballdetectiveserie Moonlighting. In hun doorbraakfilm The Last Picture Show, een sfeervolle evocatie van leven en opgroeien in een desolaat dorpje in het Texas van de jaren 50, worden ze echter overklast door de gevoelige vertolking van de droef ogende Timothy Bottoms.

Timothy wie? Inderdaad. Want na zijn overweldigend debuut in Dalton Trumbo’s antioorlogsfilm Johnny Got His Gun (1971) en zijn rol in The Last Picture Show – gebaseerd op een roman van Larry McMurtry, ook de scenarist van Brokeback Mountain – heeft Bottoms nauwelijks nog in artistiek opmerkelijke films meegespeeld.

Seks en ontmaagding zijn de sleutelwoorden waarrond bijna elke scène draait in deze kroniek van Bogdanovich ( Paper Moon, Mask), die het meest schatplichtig is aan de Hollywoodklassiekers van de gouden jaren. Bottom speelt Sonny, een wat stille 18-jarige krullenbol, die net als zijn beste maat Duane (Bridges) in de ban is van de manipulerende blondine Jacy (Shepherd).

Wat dit opgroeidrama in troosteloos zwart-wit zo geslaagd maakt, is dat Bogdanovich ook oprechte aandacht heeft voor de gevoelens en de frustraties van de ouders van deze verwarde jongeren – vandaar de Oscars voor Ben Johnson en Cloris Leachman. In die zin gaat deze film eveneens over het opgroeien tot man zonder rolmodel en de druk van mannelijkheid terwijl de traditionele manier van leven verandert – zie het symbolisch gebruikte fragment uit Howard Hawks western Red River.

Bottoms won de jongste jaren opnieuw aan bekendheid dankzij zijn uitstekende imitatie van George W. Bush, zoals in de satirische sitcom That’s My Bush! van het South Park-duo Parker en Stone. Zijn meest opmerkelijke rol uit de afgelopen jaren – en meteen is de cirkel rond – is echter die van de dronken vader van het jonge hoofdpersonage met gele T-shirt uit Elephant, Gus Van Sants op de Columbinemoorden geïnspireerde elegische kijk opontspoorde jongeren.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content