21.00 – BBC2

Veel livegetuigenissen zullen er niet meer te horen zijn tijdens 1918-2008Ninety Years ofRemembrance, de speciale reeks programma’s rond het einde van de Eerste Wereldoorlog. De enige drie Britse veteranen die nog in leven zijn, respectievelijk 112,110 en 107, zullen op 11 november zelf wel te horen zijn in The Last Voices Of A Generation, maar verder worden de oud-strijders om begrijpelijke redenen liever gespaard. Maar geen nood: Auntie Beeb heeft met Michael Palin een van haar trouwe reporters van stal gehaald om de laatste momenten van de Grote Oorlog in de huiskamer te brengen,en dat in The Last Day of World War One.

Wie denkt dat de tijdens die laatste uren vanWO I rustig naar het einde werd afgeteld, heeft het jammerlijk mis. Tussen het tekenen van het verdrag door de Duitsers en de geallieerden om 5 uur ’s ochtends in het Franse Compiegne en de uiteindelijke wapenstilstand om 11 uur verloren volgens geschiedkundigen maar liefst elfduizend soldaten het leven. Tot de allerlaatste minuut bleven de generaals van alle kampen hun ondergeschikten de slagvelden en dus zo vaak ook de dood insturen. De Amerikaanse soldaat Henry Gunther krijgt de twijfelachtige eer de laatste gevallene van de Eerste Wereldoorlog te zijn, al blijft er discussie of hij nu om 10.59 of 11.01 zijn laatste adem uitblies – hij werd er in ieder geval postuum nog voor beloond met het ‘Distinguished Service Cross’.

In The Last Day of World War One worden net die even persoonlijke als explosieve verhalen gereconstrueerd aan de hand van recent ontdekte foto’s, nooit eerder op televisie vertoonde research, contemporaine beelden en kranten, en hoogstaande graphics. En natuurlijk aan de hand van de bezoekjes van voornoemde Michael Palin – wiens eigen grootoom Harry trouwens stierf in de slag aan de Somme in 1916 – aan de slagvelden van toen. Op legendarische plekken als Verdun, Argonne en Mons zoekt én vindt hij herinneringen aan de laatste dag van WO I – oude geweren, kogels en persoonlijke artefacten incluis. Negentig jaar na datum heeft het conflict dat aan negen miljoen soldaten het leven kostte, nog niets aan gruwel ingeboet. Een schrale troost: ook in de andere programma’s van 1918-2008Ninety Years of Remembrance worden de veteranen veelvuldig geëerd.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content