PRESTON STURGES

VS 1941, MET HENRY FONDA, BARBARA STANWYCK, CHARLES COBURN. 20.40 – ARTE

THE LADY EVE

Over Sturges’ debuut The Great McGinthy, een satire op de politieke corruptie, schreef Hollywood Reporter dat die film het antwoord was op het gebed van iedere bioscoopuitbater van Amerika. Het was slechts een opwarmertje, want met het briljante The Lady Eve scoorde de toen 43-jarige Sturges, ook wel de anti-Capra genoemd, een van de grootste hits uit de Paramountgeschiedenis.

Het onbetwiste genie Sturges – Orson Welles baseerde zich op zijn scenario van The Power and the Glory voor Citizen Kane en in 1917 vond hij een kusbestendige lippenstift uit – was een uitzonderlijk inventieve scenarist met een oor voor hypersnelle dialogen. Nooit waren ze grappiger dan in deze verrukkelijke frivole romantische komedie, een satire op de wereld van de rijken, vol visuele en verbale humor waarin Sturges de spot drijft met de ethiek dat hard werken beloond wordt.

Henry Fonda is de naïeve, rijke erfgenaam van een brouwerijfortuin met een passie voor slangen; Barbara Stanwyck, een brok vernederend venijn, is de autoritaire pokerspeelster alias valse Engelse societydame die tijdens een transatlantische reis op de S.S. Southern Queen een idylle met hem begint om hem beter te kunnen oplichten. Wat volgt, is een wervelende, duizelingwekkend snedige battle of the sexes en een absoluut hoogtepunt uit de gouden jaren van de roman-tische Hollywoodkomedie.

Le déclin de l’empire américain *** Denys Arcand, CDN 1985. Arcand brak internationaal door met deze snedige, vrolijke, licht provocerende satirische praatfilm waarin vier mannen en vrouwen, een gezelschap van academici en historici, tijdens een diner in een huis aan een meer in Québec van gedachten wisselen over zichzelf, hun vrienden, hun seksuele verlangens en veroveringen en de wereld rond hen. Twee jaar geleden draaide Arcand ook een soort vervolg op deze onderhoudende, meditatieve maatschappijkroniek: het in Cannes gelauwerde Les invasions barbares (20.40 – La Deux) l C’eravamo tanto amati *** Ettore Scola, IT 1975. Bitterzoete, wanhopige tragikomedie met Vittorio Gassman en Nino Manfredi waarin via het portret van de vriendschap tussen drie vrienden en gewezen verzetsstrijders uit de provincie, een balans wordt opgemaakt van de verloren sociale en politieke idealen van een generatie (00.15 – ARTE).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content