23.25 – VT4

THE L-WORD

Sinds vorige week loopt op VT4 het tweede seizoen van The L-Word, de vrouwelijke variant op Queer As Folk waarin we de belevenissen volgen van een groepje lesbiennes op het werk, in de gymzaal en vooral in bed. The L-Word gaf een nieuwe opstoot aan de carrière van hoofdrolspeelster Jennifer Beals, de actrice die in 1983 razendsnel naar het sterrendom schoot dankzij de dansfilm Flashdance, maar daarna even snel weer wegzonk. Het meest opmerkelijke aan het hele verhaal is dat Beals er in The L-Word nog altijd even adembenemend uitziet als ruim twintig jaar geleden.

Jennifer Beals: Ik weet wat je denkt, maar eerlijk waar: ik ben een van de weinige vrouwen in Hollywood die de veertig zijn gepasseerd zónder bij de plastisch chirurg langs te gaan. Ik heb er ook geen problemen mee om ouder te worden. You can’t beat time.

Na ‘Flashdance’ ben je in de anonimiteit verzeild. Nochtans kreeg je de rol van Dana Scully in ‘The X-Files’ aangeboden!

Beals: Ja, maar dat heb ik afgewezen toen ik zag wie mijn tegenspeler zou worden. Ik heb samen met David (Duchovny) op Yale University gezeten en in die tijd was hij smoorverliefd op mij. Hij volgde me overal en vroeg me voortdurend uit, en daar had ik echt geen zin meer in. Trouwens, ik heb na Flashdance echt niet stilgezeten, hoor: ik heb een vijftigtal films gemaakt! Maar roem is voor mij nooit een doel geweest: ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn als je Julia Roberts bent.

‘The L-Word’ is vooral berucht om de lesbische seksscènes. Klopt het dat jullie vooraf een video kregen met voorbeelden van hoe het moest?

Beals: Absoluut. De regisseur had een tape gemaakt met scènes die volgens haar werkten en scènes die de mist ingingen. Dat was wel handig, want zo merkte je meteen dat een scène niet werkt als je ziet dat de actrices bang zijn. De sleutel tot een goede seksscène is: alle schrik opzijzetten en ervan genieten (lacht).

The Sopranos Vierde seizoen van de briljante maffiaserie (23.00 Ned3) Een eremoord Jef Lambrecht leidt deze documentaire in, over een Turks meisje dat haar vader in de cel gaat bezoeken. Die werd tot 16 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij de vriend van zijn dochter en diens moeder heeft vermoord (23.10 Canvas) Michelangelo Superstar Biografische film, eerder te zien op BBC en Canvas, over de beroemde kunstenaar, met vooral aandacht voor de persoon Michelangelo en zijn leefwereld (23.30 Ned1).

The Dirty Dozen **** Robert Aldrich, VS 1967. Een essentiële oorlogsfilm, deze brutale antimilitaristische en uitmuntend geacteerde MGM-klassieker over een bont gezelschap van tot levenslang veroordeelde krijgsgevangenen dat onder leiding van majoor Lee Marvin op missie naar een door Duitse nazi-officieren bezet kasteel in Frankrijk moet. Tot het peloton van sociopaten behoren onder anderen Ernest Borgnine, Ralph Meeker, John Cassavetes en Charles Bronson. Aanvankelijk nam vooral de Amerikaanse pers nogal aanstoot aan Aldrichs onderhoudende, excessief gewelddadige actiefilm die geldt als zijn grootste publieke succes. Later volgde eerherstel. (00.20 – BBC 1) About a Boy * Chris en Paul Weitz, VS-GB-FR-D 2002. Nick Hornby’s bestseller lag aan de basis van dit Hugh Grant-vehikel, een op en top Britse en afwisselend bitterzoete en ironische relatiekomedie over een losbandige vrijgezel. Spits vooral de oren: de soundtrack is van de zwarte romanticus Damon Gough alias Badly Drawn Boy (21.10 – VijfTV).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content