The Kite Runner **

'THE KITE RUNNER'. MARC FORSTER zorgde voor een degelijke verfilming van KHALED HOSSEINI'S bestseller.

Vrijdag 1/10, 20.40 – één. Marc Forster met Khalid Abdalla, Homayoun Ershadi, Atossa Leoni. VS 2007

Twee homoseksuele verkrachtingsscènes: ziedaar de pijnlijke dramatische kern van The Kite Runner. Net die scènes zorgden voor controverse in het thuisland van de Afghaanse kindacteurs die meespelen in deze eervolle, sterk gecondenseerde verfilming van Khaled Hosseini’s bestseller. Al weet iedereen die De vliegeraar gelezen heeft dat het verhaal niet gaat over het taboe van de homoseksualiteit in de islamwereld, maar over boete, schuld en schaamte, de tol die een Afghaanse VS-emigrant betaalt voor zijn laf optreden.

Emotionele onderdrukking en een doodsobsessie: het zijn sleutelthema’s in de filmografie van de Zwitserse cineast Marc Forster. Je vindt ze terug in erg uiteenlopende films als Monster’s Ball, Finding Neverland en zelfs Stranger Than Fiction. The Kite Runner begint in het Kaboel van 1978 – met China als stand-in – en gaat over de vriendschap tussen Amir, een verwend kind uit een rijke Pashtunfamilie, en Hassan, de zoon van een Hazara-bediende, en het incident dat een wig tussen hen gaat drijven.

Qua stijl zijn de films van Forster vaak even kraaknet als de Zwitserse straten. Die visuele tucht en keurigheid speelt soms ook het eerste deel van The Kite Runner parten, ondanks bevallige vliegerwedstrijdbeelden. Zodra Amir samen met zijn vader in ballingschap gaat naar de VS wordt de toon meer melodramatisch, al blijft de film een toonbeeld van kalme zuinigheid. De sterkste scènes situeren zich in het derde deel wanneer de door wroeging gekwelde Amir terugkeert naar het door de Taliban bezette Kaboel. Het maakt The Kite Runner finaal tot een degelijke film, al mis je een urgente, meer stuwende en verrassende drive.

Forster laat in een actiescène al eens een steek vallen. Dat zette hij echter volledig recht met de 22e Bond-film Quantum of Solace. In juni ishij aan de opnamen begonnen van Machine Gun Preacher,een op ware feiten gebaseerd verhaal over een tot God bekeerde drugdealende biker die het opneemt voor Soedanese kindsoldaten. Nadien volgt een adaptatie van de Robert Ludlumthriller The Chancellor Manuscript (over de geheime dossiers van J. Edgar Hoover)

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content