The Killing

Een Deense krimi, in de beste Scandinavische traditie.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Vrijdag 10/9, 23.35 – Canvas

Op haar laatste werkdag als rechercheur bij de politie van Kopenhagen vindt Sarah Lund het misbruikte lichaam van de negentienjarige Nanna Birk Larsen, een tienermeisje dat enkele dagen eerder verdween na een schoolfuif. Noodgedwongen bergt Lund haar plannen om naar Zweden te verhuizen en de rust op te zoeken weer op. Samen met de man die haar had moeten vervangen, bijt ze zich twintig afleveringen vast in de moord.

De Deense misdaadserie The Killing, die dateert van 2007, speelt zich af op drie verschillende niveaus: bij de recherche, die de puzzelstukjes in elkaar probeert te passen, bij de achtergebleven familie, die het verlies tracht te verwerken, en in de politieke wereld van Kopenhagen, die bij de zaak betrokken raakt. Een jonge politicus die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een coalitie tegen de burgemeester probeert te smeden, loopt tijdens het onderzoek immers in de kijker, en dat zet een heel mechanisme van complotten en verdachtmakingen in gang. Toch is het allesbehalve zeker dat dat het juiste spoor is, want de personages en het scenario zijn zo zorgvuldig en genuanceerd uitgewerkt dat uiteindelijk haast iedereen de dader zou kunnen zijn.

Elke aflevering volgt één dag van het onderzoek, zodat we een mooi beeld krijgen van hoe de politie de dader probeert te vinden, mogelijke verdachten op de weegschaal legt – het vriendje van Nana, enkele verwende medeleerlingen, een leraar – en weer wegstuurt en de rechercheurs steeds dieper beginnen te graven in de duistere zaakjes van de politici van de Deense hoofdstad. Qua structuur hebben de makers dus goed gekeken naar Amerikaanse series als het legendarische Murder One – waarin een moordzaak ook over een heel seizoen werd uitgesmeerd – en 24, al mist The Killing toch een beetje de diepgang van de eerste en het verschroeiende tempo van de tweede.

Dat gemis wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de manier waarop de personages worden uitgediept, en dan vooral de ouders van het vermoorde meisje, die door alle fasen van het rouwproces worden gevolgd. Bovendien blijkt haar vader ook een donker verleden te hebben. Aan sfeer ontbreekt het de serie evenmin, aangezien ze zich zoals zoveel Scandinavische krimi’s vooral ’s nachts of in het halfduister lijkt af te spelen en bevolkt wordt door mensen die de kunst van peinzend turen in de verte helemaal onder de knie hebben. The Killing – dat enkele maanden geleden bij ons al op dvd uitkwam – is geen serie die het moet hebben van actie en geweld, maar die drijft op een ingehouden spanning en een constant gevoel van onbehagen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content