The Keepers

Cathy Cesnik en Joseph Maskell: liet de kapelaan de non vermoorden omdat ze te veel over hem wist?

Vanaf 19/5 in Netflix

Who killed Sister Cathy? Dat is de hamvraag in de zevendelige true crime-serie The Keepers. In 1969 verdween de 26-jarige non Cathy Cesnik toen ze ’s avonds even ging shoppen in Baltimore. Haar zwaar gehavende lijk werd enkele maanden later ontdekt op een vuilnisbelt. De dader werd nooit gevonden. De moord hield Baltimore jarenlang in de ban, en leidde in 2015 nog tot een monsterartikel op The Huffington Post, getiteld Buried in Baltimore: The Mysterious Murder of a Nun Who Knew Too Much.

Gemma Hoskins en Abbie Schaub, twee ex-leerlingen van Cathy, hebben de zaak nooit losgelaten. Cathy, die Engels en drama gaf aan de prestigieuze Keough High School, was dan ook graag gezien. Zo populair en aardig was ze, dat ze werd vergeleken met Maria, de zingende nanny uit The Sound of Music.

The Keepers toont hoe de twee vrouwen verbeten naar de waarheid zoeken. Als pitbulls bijten ze zich vast in de zaak, in een poging om een verband te vinden tussen de moord op Cathy en het vermeende seksuele misbruik van de overleden schoolkapelaan Joseph Maskell, die jarenlang angstvallig zou verzwegen en gemaskeerd zijn door de officiële instanties. Vele van Cathy’s vrienden en ex-studenten die ten prooi vielen aan de losse handjes van Maskell hulden zich jarenlang in stilzwijgen, uit schrik om net als haar te eindigen. Recentelijk kwamen ze toch met hun verhaal naar buiten.

Voor de true crime-geobsedeerden bevat The Keepers genoeg spannende, verbijsterende televisie om de honger naar het tweede seizoen van Making a Murderer te stillen. Hoopvol is dat het onderzoek naar de moord nog steeds vooruitgang boekt. Hoewel sommige van de vermeende betrokkenen overleden zijn nog voor ze berecht konden worden, gelooft regisseur Ryan White er sterk in dat anderen nog vrij rondlopen. Dat zou, in tegenstelling tot bij The Jinx en Making a Murderer, true crime-reeksen waarbij de kijker na afloop zelf rechtertje moest spelen, er weleens toe kunnen leiden dat de zaak écht wordt opgehelderd. ‘Hoewel we aanvankelijk niet de bedoeling hadden om de moord te helpen oplossen, begin ik te geloven dat het kan’, aldus White in People Magazine. ‘Het ziet er in elk geval goed uit.’

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content