MICHAEL MANN

VS 2000, MET AL PACINO, RUSSELL CROWE, CHRISTOPHER PLUMMER, 23.55 – CANVAS

The Insider is tegelijk een briljante thriller, een even dramatische als meeslepende karakterstudie en een boeiende ontleding van mediamanipulatie en big businesschantage. Dit alles gevat in een magistrale les in mise-en-scène en een adembenemend uitgekiende beeld- en geluidsdesign. Mann baseerde het script op een artikel in Vanity Fair uit 1996, The Man Who Knew Too Much. De man die te veel wist, is Jeffrey Wigand (Russell Crowe), voormalige directeur bij de researchafdeling van de tabaksgigant Brown & Williamson. Na zijn ontslag getuigt Wiggand op aanstichten van Lowell Bergman, producer van de legendarische nieuwsuitzending 60 Minutes, voor de camera hoe tabaksproducenten bewust verslavingsverhogende stoffen toevoegen. Op de valreep besluit de top van CBS het bezwarende interview echter te schrappen.

The Insider is geen simplistische David versus Goliath-thriller. Mann vertikt het om zijn twee protagonisten in de heldenrol te dwingen. Bergman is in de eerste plaats op een scoop uit en zijn zoektocht naar de waarheid berust voor een flink stuk op egotripperij (iets wat Pacino in zijn beheerst flamboyante vertolking perfect suggereert). Wigand van zijn kant, handelt uit wrok en wordt een held zonder dat hij dat zelf wil. De grote boosdoener is ook niet zozeer de tabaksindustrie als wel het Amerika van de verticaal geïntegreerde grote bedrijven (het bezwarende interview was uiteindelijk tegengehouden om een overnamedeal niet in het gedrang te brengen). De ironie is dat uitgerekend het Disney-concern (eigenaar van CBS’ grote rivaal ABC en toch het model van de multimediabedrijfsstructuur) 70 miljoen dollar in de film investeerde.

Marathon Man *** John Schlesinger, VS 1976. William Goldman adapteerde zijn eigen bestseller en Schlesinger blinkt uit in het scheppen van een akelige, angstaanjagende suspense in deze beklemmende thriller over een gewezen nazibeul die in New York een jonge student de stuipen op het lijf jaagt. Schitterend spel van Dustin Hofman en Laurence Olivier (13.25 – VIJFtv) Jealousy is my Middle Name ** Park Chan-ok, Zuid-Korea 2002. Begeesterend en subtiel relatiedrama over een man die bedrogen wordt door zijn vriendin en daarna gaat werken bij zijn rivaal. Een opgemerkt debuut van cineaste Chan-ok, en weerom een bewijs van de bloeiende Zuid-Koreaanse filmcultuur. (23.35 – NED 3)

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content