Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

DOKTERSROMANNETJE – De BBC-reeks over een Indiase dokter die op het Britse platteland komt werken, is amusant, maar te weinig gekruid.

Reeks: ** Extra’s: – (BBC/B-Motion)Reeks. Groot-Brittannië, 1963. Omdat de gezondheidszorg in het land met een gebrek aan opgeleid personeel kampt, heeft de minister van Volksgezondheid Enoch Powell besloten om gekwalificeerde mensen uit India aan te trekken. Een van de eerste immigranten is Prem Sharma, een dokter uit Delhi die na een tragische gebeurtenis in de familie samen met zijn vrouw aan de andere kant van de wereld een nieuw leven wil opbouwen. De hoogopgeleide en verfijnde Sharma – Sanjeev Bhaskar, bekend uit sketchshows als Goodness Gracious Me en The Kumars At No. 42 – komt echter niet in Londen of Manchester terecht, zoals hij en zijn vrouw gehoopt hadden, maar in Trefelin, een klein mijndorpje in Wales. Daar moet Sharma de vroegere dokter, die net voor zijn aankomst gestorven is, gaan vervangen.

Zoals te verwachten was, stoten Sharma en zijn vrouw bij de lokale bevolking op een hoop vooroordelen en onwetendheid: de mijnwerkers en hun familie krijgen voor de komst van de dokter een instructievideo te zien over hoe met de nieuwe inwoners om te gaan, gevolgd door de komische film The Millionairess, waarin Peter Sellers doet alsof hij een Indiër is. De twee immigranten zijn echter ook niet vrij van zonden: vooral Sharma’s vrouw Kamini, die uit een aristocratische familie stamt, kijkt neer op de ‘peasants’ van Trefelin, en probeert in de vijf afleveringen die dit eerste seizoen telt haar man ervan te overtuigen om terug te keren.

The Indian Doctor – gebaseerd op een waar- gebeurd verhaal – gaat dus over de ‘botsing der beschavingen’ en de multiculturele samenleving, maar daarom hoeft u nog geen zwaar drama te verwachten. De BBC liet deze reeks maken om ’s namiddags uit te zenden en dat betekent dat het allemaal licht verteerbaar moest blijven. De problemen hebben vooral te maken met het verschil in culinaire tradities en de moeilijke communicatie – Sharma ontdekt tot zijn scha en schande dat het lokale dialect weinig te maken heeft met het ‘Oxford English’ dat hij geleerd heeft – en de mensen van Trefelin sluiten de dokter al bij al snel in hun hart. De belangrijkste rode draad in het verhaal heeft weinig met racisme te maken, maar draait rond het schimmige verleden van de baas van de koolmijn. The Indian Doctor is amusant, maar weinig memorabel, en na afloop van dit eerste seizoen voelden we niet meteen een brandend verlangen om te weten te komen hoe het Sharma en co verder vergaat.

Win 3 exemplaren van The Indian Doctor. Zie pagina 6. TRAKTEERT OP KNACKFOCUS .BE

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content