MET DE SAGA VAN SUPERHELDEN DIE LOSBREKEN UIT HUN SUBURBANE SLEUR, SCOORDE PIXAR EEN MEGAHIT die nu een wonderlijke dvd-editie krijgt.

FILM: **** EXTRA’s : **** (DISNEY/PIXAR)

The Incredibles (2004)

Film. Aanhangers van traditionele animatie vinden computeranimatie vaak iets te leeg en te koel. Maar dat is precies wat CGI-tekenfilms zo mooi maakt: de zuiverheid van de vormgeving, de kille glans die over de beelden hangt, de mathematische precisie van de beeldcomposities en de montage, de perfecte coördinatie van het synthetische kleurenpalet. Computeranimatie werkt dan ook het best om hypergestileerde werelden tot leven te wekken. En is helemaal ongeschikt om ‘warm’, ‘menselijk’ en ‘gezellig’ te doen. Probeer je de rommeligheid van het echte leven in computerbeelden te vatten, dan krijg je een visuele abominatie als Shark Tales: een wanstaltige kakofonie van kleurtjes, vormpjes, effecten en chaotische drukdoenerij.

Wie zich wil verlustigen aan schitterende computeranimatie is bij The Incredibles aan het goede adres.

Het nieuwste Pixar-wonder toont de wervelende avonturen van een gezin superhelden dat een tijdlang op non-actief wordt gezet, maar daarna opnieuw zijn buitengewone krachten mag verenigen om het kwaad te bestrijden. Er staat hier duidelijk een heuse filmregisseur aan het roer – Brad Bird van The Iron Giant – die de belevenissen van zijn superhelden in gierende vaart over het doek laat razen. Rond het thema ’the-family-that-saves-the-world-together-stays-together’, orkestreert hij een duizelingwekkend slapstick-spektakel. Zijn film is even elastisch, flexibel en verrassend als het rubberen lijf van Elastigirl dat met glans de meest surrealistische transformaties doorstaat.

De twee werelden uit The Incredibles – de saaie buitenwijk waar het gezin aanvankelijk een gewoon leventje slijt en de exotische eilanden waar groot en klein weer zichzelf kunnen zijn – suggereren een vrolijke mix van futurisme en retro-nostalgie, alsof de regisseur ons de toekomst laat zien waar men in de op gadgets beluste sixties van droomde. Maar de grootste krachttoer is de geloofwaardigheid van de menselijke figuren, lange tijd een struikelblok bij computeranimatie. Haar, huid, spieren en kleren zijn altijd erg problematisch geweest, vandaar dat computer-animatoren vaak menselijke karakters vermijden. Leg The Incredibles gerust naast het destijds revolutionaire Toy Story, waarin het jongetje toch behoorlijk minder expressief was dan zijn speelgoedkameraden, en je ziet welke lange weg in negen jaar is afgelegd.

Extra’s. De computeranimatiefilm is het genre bij uitstek om de dvd-technologie maximaal te benutten, en dat wordt op deze 2-disc Special Edition met groot enthousiasme gedemonstreerd. Afgezien van de verhelderende commentaren (van animatoren, producer en een hyperactieve regisseur) krijgen we een making of van meer dan een uur, geschrapte scènes, korte tekenfilms en ‘geheime dossiers’ over de 21 superhelden. Voor de grap is er zelfs een bewust stuntelig en cheap geanimeerde cartoon ( Mr. Incredible & Pals) met aangepaste commentaar van Mr. Incredible (stem van Craig T. Nelson) en Frozone (Samuel L. Jackson). Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content