THE ILLUSIONIST **

JESSICA BIEL, hier samen met EDWARD NORTON in 'THE ILLUSIONIST'. Babe of actrice?

Zaterdag 2/4, 21.10 – 2BE. Neil Burger met Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel. VS 2006.

Wijlen Helmut Newton zou Hollywoodactrice Jessica Biel, in 2005 door Esquire nog uitgeroepen tot Sexiest Woman Alive, zo voor een fotoshoot uitgenodigd hebben om haar atletische schoonheid. In Tinseltown heeft Biel – babe of actrice? – het moeilijker om aan degelijke rollen te geraken. Gelukkig werd ze voor het eerst ernstig genomen in The Illusionist, Neil Burgers romantische mysterie over de goochelkunsten van een magiër.

De enige manier voor Biel om van haar preutse imago als domineesdochter uit de tv-serie 7th Heaven af te geraken, was te provoceren. Hoe precies? Met een sexy fotoreportage in een tijdschrift, een rol als geile en coke snuivende meid in de Bret Easton Ellisverfilming The Rules of Attraction en een vertolking als scream queen in de remake van de horrorklassieker The Texas Chainsaw Massacre.

Eerst mocht ze daardoor zelfs geen auditie doen voor de rol van geraffineerde Hongaarse gravin in The Illusionist. Toen Liv Taylor echter net voor de opnames wegviel, werd ze alsnog opgepikt om Sophie te spelen. Deze jonge aristocrate staat in het 19e-eeuwse Wenen op punt om met de sadistische kroonprins te trouwen, terwijl haar hart eigenlijk sneller slaat voor een meestermagiër (Edward Norton) van eenvoudige afkomst.

Regisseur Neil Burger vertrok van een kortverhaal van de door Poe geïnspireerde Steven Millhauser. Daaruit heeft hij een licht ouderwets, maar intrigerend en in fraaie sepiakleuren gefilmd donker romantisch sprookje gedistilleerd. Op een meeslepende score van Philip Glass volg je naast de liefdesaffaire ook de manier waarop magie een bedreiging voor de politieke macht kan zijn – meteen ook de reden waarom een politie-inspecteur (een formidabele Paul Giamatti) de goochelaar volgt.

Biel kiest tegenwoordig vaak voor routineuze actietrash genre The A-Team, al lijkt ze meer en meer op komedie te willen inzetten. In dat opzicht is het uitkijken naar wat er zal gebeuren met het door perikelen geplaagde Nailed van David O. Russell ( Three Kings, The Fighter), een politieke satire over een vrouw die per ongeluk een nagel in haar hoofd krijgt en haar eigen leven onvoorspelbaar ziet veranderen.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content