STEPHEN DALDRY

VS 2002, MET MERYL STREEP, JULIANNE MOORE, NICOLE KIDMAN. 23.30 – LA DEUX

THE HOURS

The Hours is een eerbetoon aan Virginia Woolf, de vernieuwende Britse schrijfster die deel uitmaakte van de zogenaamde Bloomsburygroep en die op 59-jarige leeftijd, geplaagd door zenuwinzinkingen, zelfmoord pleegde door haar zakken vol stenen te stoppen en zichzelf te verdrinken in de rivier Ourse nabij haar landhuis in Rodmell, Sussex. De film begint met een korte proloog over Woolfs dood, maar flitst dan bijna twintig jaar in de tijd terug om het leven en de zoektocht naar het geluk van drie getroebleerde, zelfverloochenende vrouwen in drie verschillende periodes parallel te vertellen. Nicole Kidman incarneert Woolf, terwijl ze in Londen zit te zwoegen op haar volgens het zogenaamde ‘stream of consciousness’-procédé geschreven roman Mrs. Dalloway; Julianne Moore is Laura Brown, een zwangere en gefrustreerde huisvrouw die in het Los Angeles van vlak na WOII verlossing vindt in de wereld van Woolfs roman; Meryl Streep speelt Clarissa Vaughan, een New Yorkse literaire redactrice die bezig is met de voorbereiding van een feest voor haar beste vriend Richard, een aidspatiënt (hij heeft haar de bijnaam Mrs. Dalloway gegeven, omdat ze net als de protagoniste uit Woolfs roman graag feestjes organiseert).

De Engelse toneelregisseur Daldry laat zich in dit prestigieuze psychologische drama, naar het gelijknamige Pulitzer Prize-winnende boek van de Amerikaanse auteur Michael Cunningham, vooral zien als een uitmuntende acteursregisseur. Kidman, met een valse en soms digitaal getoucheerde neus, kreeg een oscar voor haar vertolking.

Dag Boek Naar aanleiding van de boekenbeurs wordt er iedere weekdag door een VRT-gezicht een recent boek voorgesteld (20.40 – Canvas) Rome Start van de prestigieuze 12-delige reeks over het antieke Rome. Zie Focus van vorige week (22.00 – Canvas) Makelaars in de liefde Documentaire over twee gescheiden vijftigers die samen een speed dating-bureau op poten zetten. Daarmee organiseren ze avonden voor vrijgezellen waarop iedereen tientallen ‘dates’ van telkens een paar minuten heeft (22.55 – Ned1).

Gunfight at the O.K. Corral ** John Sturges, VS 1957. Sturges’ geromantiseerde reconstructie van de legendarische shoot-out in Tombstone tussen Wyatt Earp (Burt Lancaster) en Doc Holliday (Kirk Douglas) blijft steken in de schaduw van John Fords op identieke feiten geïnspireerde My Darling Clementine. Het zijn de genuanceerde vertolkingen, met Jo Van Fleet in een stevige bijrol, die deze onevenwichtige western zijn glans geven. Tien jaar later draaide Sturges een sequel: Hour of the Gun (13.45 – VIJFtv) Desire *** Frank Borzage, VS 1936. Dietrich, bevrijd van Von Sternberg, is de triomfantelijke ster van deze speelse, heerlijk verfijnde romantische komedie waarin duidelijk de hand van producent Lubitsch voelbaar is. La Marlene speelt een klasrijke juwelendief die in Spanje in de armen van een onschuldige wagenverkoper uit Detroit (Gary Cooper) valt, nadat ze hem eerst heeft proberen te bedriegen. Elegant en charmant, door Borzage met finesse geregisseerd (15.15 – ARTE).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content