Geen plaat die ons dit jaar zo genadeloos in het kruis heeft getrapt als het debuut van The Hickey Underworld. Op z’n zachtst gezegd opmerkelijk voor een groep die ooit nog naar de naam Gemini Luv Deluxe luisterde. Maar genoeg gelachen: hoe kijkt frontman Younes Faltakh eigenlijk terug op de doorbraak van zijn groep?

Wel?

Younes Faltakh: Ik mag wel zeggen dat dit ons beste jaar tot nog toe was. (Lacht) We hebben veel positieve kritieken gekregen, tot in Britse bladen als Kerrang! en NME, en we hebben kunnen toeren in Frankrijk, Duitsland en Engeland. Zelfs in Nederland, of all places!

Tom Barman vertelde me dat jullie hem hebben geconsulteerd over de do’s-and-don’ts in verband met toeren in Engeland. Welk advies heeft hij jullie gegeven?

Faltakh: Als hij ons al advies heeft gegeven, dan toch niet aan mij persoonlijk. De laatste paar keren dat ik met hem heb gepraat, was in Kassa 4 op de Ossenmarkt en had hij het voornamelijk over hoeveel succes hij wel heeft bij de vrouwen. (Lacht) Het kan zijn dat hij iets heeft gezegd over toeren in Engeland, maar dat weet ik negen van de tien toch niet meer, want ik ben altijd zat. En Tom ook. Zéker in de Kassa 4.

In welke zaal serveren ze het beste eten in de backstage?

Faltakh: In de Vera in Groningen.

In Nederland zowaar?

Faltakh: Absoluut. Ze hebben er een deal met het Indische restaurant daar vlakbij. Nog nooit zo goed Indisch gegeten als daar. Er hangen trouwens overal geweldig coole posters van The Beatles en de Pixies. Het slechtste eten serveren ze in Engeland. Daar krijgen we overal één of twee pond – vijf als we chance hebben – om ergens fish & chips af te halen. Binnen de groepen noemen we dat NTF-eten: niet te fretten.

Waar en wanneer heb je het afgelopen jaar de grootste kick beleefd?

Faltakh: Ongetwijfeld op Pukkelpop. Vorig jaar hebben we in een tentje voor driehonderd man gespeeld. Dit jaar stonden we voor een nokvolle zaal met capaciteit van vierduizend man en naar het schijnt, stonden er buiten nóg mensen aan te schuiven. Qua bevestiging van de evolutie die we als groep hebben doorgemaakt, kon dat wel tellen.

Wat brengt 2010?

Faltakh: In het voorjaar gaan we toeren als support act van een paar Grote Namen, maar die mag ik helaas nog niet bekendmaken. En voor de rest gaan we onze tweede plaat afwerken, hé. We hebben al vijftien demo’s klaar en die klinken zéér veelbelovend. Pas maar op: onze volgende plaat wordt nóg beter

(V.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content