THE HANGOVER **

ZACH GALIFIANAKIS, BRADLEY COOPER en ED HELMS in 'THE HANGOVER'. Als de drank is in de man...

Zaterdag 17/3, 21.10 – VT4. Todd Phillips, VS 2009

Herkenbaarheid werkt – en Alka-Seltzer ook. Al wie ooit al een avond te stevig in de alcohol gevlogen is, zal zich vast wel wat kunnen voorstellen bij de gigantische kater uit Hollywoodhit The Hangover. Deze geestige, maar niet altijd even scherpe farce over een uit de hand gelopen nacht is tegelijk vertrouwd en verrassend: vier vrienden trekken voor een vrijgezellenfeest naar Las Vegas. De nacht wordt wilder dan gepland: de volgende ochtend lijkt hun suite in Caesars Palace wel gesloopt door een bende bad-ass rocksterren, kruipen er een tijger en een kind rond én blijkt de bruidegom vermist. Dat ze zich hoegenaamd niets meer herinneren, maakt de zoektocht naar hun makker (Justin Bartha) er niet makkelijker op.

Wat volgt, lijkt een hilarische variant op een amnesiefilm als Memento. Het trio vrienden (Bradley Cooper, Ed Helms en Zach Galifianakis) begint aan een frenetieke speurtocht die aardig genoeg opgebouwd is als een vrolijke en constant verrassende noir. Toegegeven, de grappen – harige konten, iemand ? – zijn niet altijd even smaakvol, maar de humor is nooit gemeen, zelfs niet als ze spotten met homoseksuele stereotypen of masturberende baby’s. Bovendien slaagt deze buddyfilm of bromance erin je alert te houden op een relaxte manier, ondanks de stress die de vrienden ondervinden om de bruidegom op tijd bij zijn bruid te brengen. Het drietal wordt immers voortdurend meegesleurd in nieuwe incidenten, absurde wendingen en oncomfortabele situaties. Slechts één voorbeeld: Mike Tyson doet hen het refrein van Phil Collins’ In The Air Tonight zingen.

The Hangover is intussen opgewaardeerd tot franchise: het origineel en de sequel brachten samen al meer dan 1 miljard dollar op en deel drie is in de maak. Veel van de aantrekkingskracht komt van de geliefde tactiek van Todd Phillips ( Old School, Starsky & Hutch): het verheerlijken van slecht gedrag. Dat levert hem inderdaad beledigingen op, genre ‘zijn prefrontale cortex is ergens in de contreien van de middelbare schooltijd blijven steken’. Daartegenover staan de vele complimenten én prijzen: The Hangover won de Golden Globe voor Beste Komedie en Phillips was mee verantwoordelijk voor het Oscargenomineerde scenario van Borat. In ware Sacha Baron Cohenstijl voert hij zichzelf graag op in een cameo: hier wordt hij gespot in een belachelijke outfit, al beffend in een lift. Wat zong James Brown ook weer?

LUC JORIS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content