BOUWverlof Het Guggenheim verovert de wereld met bouwprojecten van een leger architecten: starchitecture met een missie in Bonn.

The Guggenheim Part II: Architecture

KUNSTHALLE

FRIEDRICH-EBERT-ALLEE IN BONN, VAN 26 SEPTEMBER TOT 12 NOVEMBER. WWW.BUNDESKUNSTHALLE.DE

Na The Guggenheim Collection, een soort ‘best of’ van de verschillende filialen, steekt de Kunsthalle Bonn van wal met een nog ambitieuzer project: The Guggenheim Architecture. Niet dat de tentoonstelling zulke intergalactische proporties zal aannemen, maar de strekking ervan is ook bepaald niet bescheiden. Sinds zijn aanstelling als directeur in 1988 begon Thomas Krens aan de uitbouw van het Guggenheim als global trademark. Vanuit New York werden afdelingen opgericht in Bilbao, Berlijn en Las Vegas en plannen gemaakt voor nog meer Guggenheims in Azië, Arabië en Zuid-Amerika.

In navolging van Frank Lloyd Wright en zijn uit de fifties stammende, omgekeerde ziggurat in New York koos Krens voor beroemde architecten met een uitgesproken stijl. In ’97 zette Frank O. Gehry zijn spectaculaire, golvende titaniumconstructie in Bilbao neer. Gevolg was het fameuze Bilbao-effect: een cultureel reveil annex instroom van toeristen in een stad die voordien niet echt op de kaart stond. Ook het nieuwste Guggenheim-filiaal in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) zal door Gehry ontworpen worden. Voor de prijs van 200 miljoen dollar heeft hij een extra groot museum in gedachten dat in 2011 zal verrijzen op een artificieel schiereiland in de Arabische Golf.

Goed voor Krens trouwens, want met een reeks andere projecten ving hij keer op keer bot. Het Guggenheim van Zaha Hadid in Taichung (Taiwan) verdween in de koelkast nadat de stad het plan afblies wegens te duur. Het gebouw van de Fransman Jean Nouvel in Rio de Janeiro kwam er evenmin en in Guadalajara (Mexico) tracht men nog steeds de nodige miljoenen bij elkaar te harken. Ook het Guggenheimbijhuis in SoHo ging roemloos ten onder nadat het werd opgeslokt door Prada, en na een paar jaar als hot spot liepen ook in Bilbao de bezoekerscijfers drastisch terug.

Maar alle financiële en maatschappelijke hangijzers weerhielden er Krens niet van een opmerkelijke, culturele expansiepolitiek op gang te brengen. Het Global Guggenheimidee gaat dinsdag uit de doeken met tekeningen, modellen, animaties en noem maar op van zwaargewichten als Shigeru Ban, Gehry, Frank Lloyd Wright, Hadid, Koolhaas en Nouvel.

(E.F.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content